Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

DOĞU TÜRKİSTANLILAR NEREDE ?

Tayland´ın başkenti Bangkok´taki göçmen ofisinde bulunan Uygur Türklerinin iftardan sonra üç tane güvenlikli transfer arabasına bildirildiği öğrenildi. 2 çocuk, 25 kadın ve 50 erkek Uygur´un, zorla askeri havaalanı üzerinden Çin´e iade edilmesinden endişe

DOĞU TÜRKİSTANLILAR NEREDE ?

DOĞU TÜRKİSTANLILAR NEREDE ?

 

Yasaklar nedeniyle Urumçi´den ayrılarak dünyanın çeşitli şehirlerinde yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistanlıların dramı bitmiyor. Tayland´ın başkenti Bangkok´taki göçmen ofisinde bulunan Uygur Türklerinin iftardan sonra üç tane güvenlikli transfer arabasına bildirildiği öğrenildi. 2 çocuk, 25 kadın ve 50 erkek Uygur´un, zorla askeri havaalanı üzerinden Çin´e iade edilmesinden endişe ediyor. Olayla ilgili Türk makamlarının üst düzeyde devreye girmesi bekleniyor. Bangkok dışındaki ofislerden Uygur Türklerinin transferlerinin başladığı duyulduktan sonra, Bangkok´taki yetkililer hiçbir sorun olmadığını ve iade olmayacağını açıklamıştı. Uygurların tek bir merkeze toplanması gibi görünen uygulama, şu an tam manasıyla bilinmeze dönüştü. İftardan sonra Bangkok´taki göçmen ofisinin önüne üç tane güvenlikli transfer arabası geldi. Erkeklere kelepçe takıldığı, kadınların ise feryat içinde araçlara doldurulduğu olayın ardından Uygurların nereye gittiği bilinmiyor. Taylandlı yetkililerin olayla ilgili hiçbir bilgi vermemesi yaşanan sıkıntının boyutunu artırıyor.
Türk makamlar araya girsin

Doğu Türkistanlılara iftar ve sahur yardımları ulaştıran Cansuyu Derneği´nden Bilal Değirmenci, ?Geçtiğimiz günlerde Türkiye´ye gönderilen Uygurlar, güle oynaya ofisten çıkmıştı. Kelepçe yoktu, çığlık yoktu. Bugün ise insanlar feryat içinde araçlara bindirildi. Güvenlikli üç arabanın askeri bir havalimanına doğru gittiği bilgisini aldık? diye konuştu. Türkiye´ye gönderilen Uygurların da askeri havaalanı üzerinden Türkiye´ye gönderildiğini anlatan Değirmenci, ?Şu an Tayland´da askeri bir havalimanına götürülüyor. Oradan bir uçakla Çin´e gönderilebilirler. Türk elçiliğinin henüz konuyla ilgili bir bilgisi yok. Tek temennimiz Türk makamların araya girmesi? diye konuştu.

Endişeliyiz

Ramazan yardımlarının daha kolay şekilde ulaştırılması için Taylandlı yetkililere başvurduklarını anlatan Değirmenci, ?Uygurların Bangkok´a taşınması, akraba olanların birarada yaşaması hem de iftar sahur gibi yardımlarımızın daha rahat ulaştırılması için yetkililerden taleplerimiz olmuştu. Olumlu bakmışlardı. Ancak bugün yaşananlar o insanların durumuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemesi bizi endişelendiriyor? dedi. Değirmenci, Doğu Türkistanlıların araçlara bindirilme görüntülerinin kaydedildiğini ancak Taylandlı yetkililerin cihazlara el koyduğunu da aktardı. Uygur Türkleri´nin Türkiye´ye dönme hayaliyle yaşadığını anlatan Değirmenci, ?O insanların tek motivasyonu bir gün Türkiye´ye dönebileceğiz umudu. En son Türkiye´ye gönderilen gruptan sonra buradaki Uygurlar ne zaman gönderileceğiz diye soruyordu. Ancak bugün kelepçeli bir şekilde çıkarıldı. Kadınlarda istemeyerek bağırarak, polise mukavemet ederek gönderildiler. Bu insanlara Türkiye´ye iade edileceklerine dair en ufak bir şey söylenseydi zaten bayram yapılırdı. O nedenle araçlara doldurulan kişilerin nereye gittiğiyle ilgili endişeliyiz? diye açıkladı. Değirmenci, olay anını görüntüleyen kamera ve telefonlara Taylandlı yetkililer tarafından el konduğunu söyledi.



Anahtar Kelimeler: DOĞU TÜRKİSTANLILAR NEREDE

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER