Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Doğu Türkistan´da Çin´in Yıktığı Camiler Uydu Görüntülerinde

Doğu Türkistan´da Çin´in yıktığı camilerin önceki ve sonraki hallerinin uydu görüntüleri ortaya çıktı. Kaynak: Doğu Türkistan´da Çin´in Yıktığı Camiler Uydu Görüntülerinde

Doğu Türkistan´da Çin´in Yıktığı Camiler Uydu Görüntülerinde

Uygurların bir zamanlar hayat dolu olduğunu söylediği Doğu Türkistan´ın Hoten kentindeki Bayram Camisi (İdgah mescidi), tarihi binanın tüm izlerinin silinmesinin ardından bir otoparka dönüştürüldü. Önce uzun minaresi ve kubbesi yıkıldı, ardından beton yığını haline geldi.

Otoparkın (yıkılan tarihi cami) hemen arkasındaki ilkokulun duvarında ise kırmızı renkli boya ile Komünist Parti´nin söylemi olan "İnsanları parti için eğit" sloganı yazılı.

Etrafı dikenli ve jiletli tellerle çevrili bu ilkokula çocukların yüzlerini taratarak girmesi gerekiyor.

Hoten´deki tarihi İdgah Mescidi, Çin yönetiminin Doğu Türkistan genelinde yok ettiği çok sayıda tarihi camiden sadece birisi.

İzleri silinen caminin yakınındaki halk pazarında seyyar satıcılık yapan bir Uygur, "Bir zamanlar muhteşemdi. İnsanlar akın akın buraya gelirdi. Hele de Ramazan bayramlarında, Kurban bayramlarında ve cuma namazlarında çok kalabalık olurdu." diyor.

Uydu görüntüleri camilerin yıkılarak park ve bahçelere dönüştürüldüğünü gösteriyor

Earthrise Alliance isimli sivil toplum kuruluşunun yayımladığı ve Fransız AFP ajansının da analiz ettiği uydu görüntüleri, 2017 yılından bu yana Doğu Türkistan genelinde 36 tarihi caminin Çin tarafından yıkıldığını ortaya koyuyor.

Görüntüler camilerden 30´unun tamamen yıkıldığı, 6´sının da kubbe ve minarelerinin yok edilerek farklı şekle sokulduğunu gösteriyor.

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER