Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Diyarbakır ve Urfa'da 9 avukat gözaltına alındı

Urfa ve Diyarbakır baroları gözaltılara tepki gösterirken, "Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız" dedi.

Diyarbakır ve Urfa

Urfa'da yedi, Diyarbakır'da iki avukat ev ve işyerlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, soruşturmanın, avukatların cezaevlerinde müvekkilleriyle yaptığı görüşmelerle ilgili başlattığını söyledi. Urfa ve Diyarbakır baroları gözaltılara tepki gösterirken, "Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız" dedi.

Avukatların ofislerine baskın yapıldı.

DİYARBAKIR – Urfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında Urfa’da yedi, Diyarbakır’da iki avukat baskınlar yapılarak gözaltına alındı.

 

Soruşturmada Diyarbakır Barosu’na kayıtlı dört avukat hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Avukatların ev ve iş yerlerine bugün sabah saatlerinde baskın düzenlendi. Evde bulunan iki avukat ev ve iş yerlerinde yapılan aramaların ardından gözaltına alındı.
Avukatların bürolarındaki aramalara katıldıklarını belirten Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, soruşturmanın, avukatların cezaevlerinde müvekkilleriyle yaptığı görüşmelerle ilgili başlattığını söyledi. Aydın, “Avukatların gözaltına alınmasına neden olan gerekçelerle ilgili detaylı bilgilere ulaştığımızda açıklama yapacağız” dedi.

DOSYADA ‘GİZLİLİK’ VAR

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel ise Urfa’da 7 avukatın gözaltına alındığını söyledi. Öncel, “Urfa merkezde üç, Siverek’te üç ve Suruç’ta bir arkadaşımız gözaltına alındı. Evlerinde yapılan aramalar bitti ancak bürolarındaki aramalar halen devam ediyor” dedi.
Öncel, dosyada gizlilik kararı olduğu için yeterli bilgilere sahip olmadıklarını ancak soruşturmanın genişletilebileceğine dikkat çekti.

Cihan Aydın@CihnAydin

Sabah kapıyı sütçü çalmadığı gibi sabahın köründe dostlarınız da aramıyor.Urfa savcılığının talimatıyla dört meslektaşımız hakkında gözaltı kararı var. Sabahın köründe ev ve büroları arandı; dava dosyalarına el konuldu, iki meslektaşımız gözaltına alındı. Zulüm devam ediyor.

Resmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüle

579

09:21 - 12 Mar 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

289 kişi bunun hakkında konuşuyor

 

URFA BAROSU TOPLANDI

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi olağanüstü toplandı. Toplantı ardından baro konuya dair yazılı açıklama yaptı. Baronun açıklaması şöyle: “Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yine Şanlıurfa merkezli başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı yedi meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde yine bu dosya kapsamında Diyarbakır ve Şırnak barolarına kayıtlı meslektaşlarımızın da gözaltına alındığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Baromuz üyesi Av. Emin Baran, Av. Hidayet Enmek, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Av. Cemo Tüysüz, Av. Şeyhmus İnan, Av Metin Özbadem, Av. Hüseyin İzol evlerinde ve bürolarında arama yapılarak gözaltına alınmışlardır. Baromuz meslektaşlarımızla ilgili olarak olağan gündem ile toplanmış ve süreci yakından takip etmektedir. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağız. Tüm meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.”

‘KISITLAMA HUKUKSUZDUR…’

Urfa ve Diyarbakır baro başkanları, avukatların gözaltına alınmasına tepki gösterirken, ÖHD “Savunma susturulamaz” açıklaması yaptı.  Avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Avukatlar bir kez daha saldırı altında” denildi.

Soruşturma sürecine ilişkin başka ayrıntılara ulaşıldığında kamuoyu ile paylaşılacağının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yetkililerden aldığımız bilgilere göre soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı bulunmaktadır. Bu kısıtlama kararı tek başına soruşturmanın hukuksuzluklar üzerine bina edildiğini göstermektedir. Kısıtlanan ve gizlenen soruşturmanın selameti değil; adalettir, hukuktur ve silahların eşitliğidir. Her gün adliye koridorlarında duruşma bekleyen ve vakitlerinin nerdeyse tamamını adliyede geçiren avukatların ifadeye çağrılmadan sadece kriminal bir operasyon havası vermek için sabah baskınlarıyla gözaltına alınmalarını kabul edilemez buluyoruz. Unutulmamalıdır ki bağımsız savunmanın teminatı olan avukatlar; tüm yurttaşların adalete erişiminin, adil yargılamanın, hakkın ve adaletin teminatıdır. Avukatlara saldırı, demokratik değerlere saldırı anlamına gelmektedir. Bu sebeple gözaltına alınan meslektaşlarımız derhal salıverilmelidirler.”

URFA BAROSU: SÜRECİ̇ TAKİP EDİYORUZ

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi de olağanüstü toplandı ve ardından konuya dair yazılı açıklama yaptı. Baronun açıklaması şöyle: “Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yine Şanlıurfa merkezli başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı yedi meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde yine bu dosya kapsamında Diyarbakır ve Şırnak barolarına kayıtlı meslektaşlarımızın da gözaltına alındığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Baromuz üyesi Av. Emin Baran, Av. Hidayet Enmek, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Av. Cemo Tüysüz, Av. Şeyhmus İnan, Av Metin Özbadem, Av. Hüseyin İzol evlerinde ve bürolarında arama yapılarak gözaltına alınmışlardır. Baromuz meslektaşlarımızla ilgili olarak olağan gündem ile toplanmış ve süreci yakından takip etmektedir. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağız.”

ÖHD: MESLEKTAŞLARIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Avukatların gözaltına alınmasında bir tepki de Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi’nden geldi. ÖHD, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Diyarbakır ve Urfa’da derneğimiz üyelerinin de bulunduğu çok sayıda meslektaşımız, bu sabaha karşı gözaltına alınmışlardır. Mesleğimize, mesleki pratiğimize karşı baskılar artarken, tekrar ediyoruz, #savunmasusturulamaz. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Meslektaşlarımız hakkında yürütülen soruşturma Urfa merkezlidir. Urfa emniyetinin geçmiş pratiğini biliyoruz. Olası hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı belirtiyoruz. Barolar ile birlikte sürecin takipçisiyiz.” (DUVAR)



Anahtar Kelimeler: Diyarbakır ' avukat gözaltına alındı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER