Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Diyanet'in 'Milli Piyango' fetvası bir kez daha gündemde: Haramdır

İslam dininde Milli Piyango'dan gelen para haramdır. Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır.

Diyanet

Yılbaşı geleneği olarak her yıl aralık ayında Milli Piyango çekilişi düzenlenir. Büyük ikramiye çeyrek bilet alan dört kişiye, yarım bilet alan iki kişiye veya tam bilet alan bir kişiye çıkıyor. Fakat İslamiyet'e mensup kişiler, İslam dininde hak edilmeden kazanılan paranın haram kılınması dolayısıyla Milli Piyango bileti almakta ve düzenlenen yılbaşı çekilişlerine katılmakta tereddüt yaşıyor.

MİLLİ PİYANGO BİLETİ ALMAK GÜNAH MI?

Hemen her yılbaşı öncesinde, Milli Piyango çekilişine katılmanın caiz mi yoksa haram mı olduğu tartışılır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her yılbaşında açıkladığı piyango fetvasına göre, Milli Piyango bileti almak ve piyangodan çıkan parayı almak ve harcamak net bir şekilde haramdır, caiz değildir.

Diyanet'in konu hakkında geçen yıl yaptığı açıklaması şöyle:

"Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları, kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre, şans faktörüne dayalı olan piyango toto, loto, iddia, müşterek, ganyan gibi tertip edilen oyunlar da kumardır ve haramdır. Geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile bu tür oyunların zararı da yaygın olmaktadır. Buna göre; milli piyango bileti ve çıkan ikramiyeyi almak haramdır."

MİLLİ PİYANGO HARAM MI?

İslamiyet'e göre kumarın ve şans oyunun her türlüsü haramdır. Milli Piyango çekilişi de bir tür şans oyunu olmasından dolayı haram kılınmıştır. Emek sarf etmeden, hak etmeden elde edilen kazançlar, İslam dininde günahtır.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun sitesinde 'piyango' araması yapıldığında "Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir?" sorusu çıkıyor. Bu sorunun yanıtı da kurulun sitesinde şöyle yer alıyor:

2904457-1d58500619c283c378c1c84f2dbcfb83.jpg

MİLLİ PİYANGO İKRAMİYESİNİ ALMAK HARAM MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan yılbaşı öncesi öncesinde, "Piyangodan kazanılan para haram mı" sorusuna, "Haram, bununla yapılan iyilikten de sevap beklenmez" karşılığını verdi.

Konuyla ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini konulardaki karar organı Din İşleri Yüksek Kurulu'na danışmak için kurul.diyanet.gov.tr internet sitesinden ya da 190 Alo Fetva Hattı'nı arayabilirsiniz. Öte yandan e-Devlet'ten de Diyanet'e soru sorabilirsiniz.

ŞANS OYUNLARI, MİLLİ PİYANGO NEDEN GÜNAH?

Bir işte birinin kazanıp diğerinin kaybetmesi, kumar kapsamına giriyor. Dolayısıyla, taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunları haramdır. Bu nedenle sayısal, loto, toto, iddia, at yarışı gibi tüm bu düzenlenen oyunlar İslamiyet'e mensup kişiler için haramdır.

İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma suretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup günahtır.

MİLLİ PİYANGO İKRAMİYESİYLE HAYIR YAPILIR MI?

Diyelim ki Milli Piyango ikramiyesi size çıktı. Tüm parayı hayır işlerinde harcasanız dahi günaha girmiş olursunuz. Ayetlerde açıkça belirtilmiştir ki, kumardan ve şans oyunlarından kazanılan paralar kimseye hayır getirmez. Hayır getirmemesinin yanında size göre o parayla yaptığınız hayır, hayır yerine geçmez.

Örneğin, 100 milyon TL'nin tek sahibi siz olsanız, bu paranın tamamını ihtiyaç sahiplerine dağıtsanız bile 1 kuruşluk hayır işlemiş sayılmıyorsunuz.

Fakat Diyanet'ten yapılan açıklamada, bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmesi gerektiği ifade edildi.

Zira İslam Peygamberi Hz. Muhammed, bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 189)

YILBAŞI ÇEKİLİŞİ, ŞANS OYUNLARI HARAM MI?

Milli Piyango gibi kumar oyunlarıyla ilgili bazı ayetlerde şöyle deniyor:

"Kendi aralarında yarışacak kimselerden kazananın, üçüncü kişi tarafından vaat edilen ödülü alması ile kaybedenin bir zarara girmemesi esasına dayalı meşru içerikli yarışmalara katılmak ve buradan kazanılacak ödülleri almak ise caizdir." (Kâsânî, Bedâî’, VI, 206; el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 400)

Bu nitelikleri taşıyan bir yarışmaya katılabilmek için normal ulaşım ücreti dışında kontör göndermek vb. ilave ücret ödemek ya da bir ödeme taahhüdünde bulunmak, çekilişe katılmak için piyango bileti satın almak niteliğinde olduğundan, yarışma bir tür kumara dönüşür.

DİYANET'E DİNİ SORU SORMA SAYFASI E-DEVLET



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER