Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dikkatli olmakta fayda var...

Markar Esayan- 02.01.2018

Dikkatli olmakta fayda var...

Hanginizin aldığı Milli Piyango biletine ikramiye vurdu bilemem. Öncelikle şansınızı tebrik ederken, bir klişe de olsa paranın mutluluk getirmeyeceğini ifade etmek isterim. Çok param olduğundan değil, sadece iyi bir gözlemci olduğumdan bunları tereddütsüz söyleyebiliyorum.

İnsanın parayla ilişkisi karakterinin özeti gibidir. Ve para öyle hafife alınacak bir konu değildir. Parasızlık da, çok para sahibi olmak da, insanın en zor verdiği sınavlardan birisidir.

Maalesef son derece maddiyatçı/faydacı bir çağda yaşıyoruz. Doğduğumuz andan itibaren önümüze konan ölçüler çoğunlukla maddi. Dolayısıyla kendimize gelene kadar zaten mutluluğun, huzurun, sevginin para sahibi olmakla yakından ilgili olduğu kanısına çoktan sahip oluyoruz. İnsana çok parası olduğunda her şey mükemmel olacak gibi geliyor.

Parasızlık da kötü sınav. Para mutluluk getirmez ama parasızlık mutluluğu götürebilir. Ama bu zor sınavla nasıl başedeceğimizi seçmek de bizi inşa eden temel mesele olur. Kolaylıkla bir düzenbaza dönüşebilir insan. Lekelenen onuru da yıkayabilecek bir para türü yoktur.

Eğer birileri midesinden konuşuyor, garip savrulmalar yaşıyorsa, ya hırsına yenilip Dr. Faust gibi şeytanla pazarlık yapmış, ya maddi veya bedeni bir noktadan bir yerlere yakalanmıştır.

Ahlak abidesi veya birilerine öğretmen olacak biri olarak kendimi görmem. Allah büyük konuşmaktan, başkalarını yargılamaktan bizi saklasın. Kimin ne olacağı hiç belli olmaz. Ancak, yeni yılın bu ilk yazısında, en büyük sanatın insanın kendisini doğru şekilde yönetmesi olduğunu ifade edebilirim.

Ne iyi ki, hâlâ Allah rızasının geçerli olduğu, vatanı için canını vermek üzere sıraya girenlerin yaşadığı bir ülkedeyiz. Bu çok değerli bir özelliktir. Zenginleşmeye çalışan, sınıf atlamaya uğraşan bir alt-orta sınıf da görüyorum. Buradaki yozlaşma eğilimi dikkate değerdir. Eğer bu değerli özelliklerimizi kaybedeceksek zenginleşmeyelim daha iyi. Ben Türkiye´nin, anlamını kaybeden, zengin ama mutsuz, intihara eğilimli insanların yaşadığı bir kuzey ülkesi gibi olmasını açıkçası murat etmem. Öyle olacağına böyle kalalım daha iyi.

Pek sanmıyorum. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var.

Mutlu yıllarınız olsun.



Anahtar Kelimeler: Dikkatli olmakta fayda

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz