Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dijital Kürtçe Okulu kuruluyor: 'Bu toplumsal dil seferberliğidir'

HezKurd, 10-15 yaş aralığındakiler için Kürtçe kurslar açtı. Fevzi Bulgan, “Bu projeyi dijital alandan fiziki alana taşıyarak büyütmeyi hedefliyoruz" dedi.

Dijital Kürtçe Okulu kuruluyor:

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın "konuya dair" haberi...

Kürtçe Dil Hareketi (Hereketa Zimanê Kurdî), dünyanın her yerinde yaşayan Kürtlere dil hizmeti verecek dijital Kürtçe okulu kurma çalışması hazırlıklarını yapıyor. İlk etapta Kürtçenin Kurmanci ve Zazakî lehçeleri ile başlanacak, daha sonra tüm lehçeleri kapsayacak şekilde devam edilecek. 

Kürtçeyi geliştirme ve öğretme konusunda gereken çalışmalar tamamlandıktan sonra Kürtçe hukuk, veterinerlik, fizik, matematik, tarih gibi ders grupları oluşturmaya başlanacak. Bu alanlarda Kürtçe terminoloji güçlendirilecek, geliştirilecek adımlar atılacak.

'DİL SORUNU, KÜRT SORUNUNUN BAŞAT AKTÖRÜDÜR'

Kürtçe Dil Hareketi (Hereketa Zimanê Kurdî) Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, “Esas amacımız Kürt dilinin yaşatılması, varlığını her alanda koruması ve sürdürmesidir. Bu çerçevede temel taleplerimiz Kürtçe’nin eğitim dili ve resmi dil olması ile değiştirilen Kürtçe isimlerin aslına iade edilmesidir. Kürtçe dil hareketinin kuruluş gerekçesi bilindiği gibi toplumsal dil seferberliğidir. Son yüzyılda statüsüz bırakılan bir milletin asimilasyon politikaları ile eritilmeye çalışılması, dilinin yok sayılarak tüm ulusal eğitim öğretim haklarından mahrum bırakılması ciddi bir hak ihlali ve sorundur. Bundan dolayı Kürtlerin eğitim öğretimde kendi dilinden uzaklaşması ve buna bağlı olarak diline yabancılaşmasıyla karşı karşıyayız. Bir devlet, kendi vatandaşlarının özellikle eğitim ve öğretim ihtiyaçlarına cevap vermekle mükelleftir. Gelinen noktada adeta yumuşak ölüme bırakılmış bir dil sorunu var ve bu dil sorunu Kürt sorununun başat aktörüdür” diye konuştu.

'ASİMİLASYON, KÜRTLERİN VARLIĞINI HEDEF ALIYOR'

Türkiye’de Kürtçe ile ilgili geçmiş ve günümüzde yoğun bir asimilasyon politikası yürütüldüğüne vurgu yapan Bulgan, şunları söyledi: “Asimilasyon ya da ulusal gelişimin engellenmesinden kaynaklı oto-asimilasyon , Kürtçenin ve dolayısıyla Kürtlerin varlığını hedef almakta, tehdit etmektedir. Bu nedenle bir an önce anadilde eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı ve Kürtçe eğitim başlamalıdır. Bu hakkı elde edene kadar Kürtler de boş durmamalı, her imkanı kullanarak dillerini öğrenmeli ve öğretmelidirler. Bunun için acil ve yoğun taleplerden dolayı uzaktan eğitim şeklinde Kürtçe dil kursları açtık. Gelişen teknoloji ve bilişim ağları bu konuda bize yeni olanaklar ve kolaylıklar sunmaktadır. Dilimiz için bundan sonuna kadar yararlanmamız gerekmektedir. Bizler de dünyanın neresinde olursa olsun herkesin katılabileceği Kürtçe kursları açarak, bir nebze de olsa mevcut engelleri aşmak, asimilasyon zincirlerini kırmak ve milletimizi dili ile buluşturmak istiyoruz. Gelişen dünya şartları, toplumların dil meselesindeki pozitif duruşu, Kürtlerin kendi dillerine dönüşü hareketimize kolaylık sağladı.”

'DİJİTAL KÜRTÇE KURS ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK'

“HezKurd olarak öncelikle varolan imkânları büyük küçük demeden kullanmayı ve milletimizin kadim diline hizmet etmeyi birinci meselemiz olarak görüyor, bu noktada gereken her türlü imkânı değerlendirmeye çalışıyoruz” diyen Bulgan, şöyle devam etti: “Küçük imkânlar daha büyük imkanların hem alt yapısı hem de başlangıcıdır. Bütün bunlara binaen  Dijital Kürtçe kurs çalışmalarına başladık. Kürtçe öğrenmek isteyenler kadar, çok samimi ve ciddi bir şekilde öğretmek isteyenler de var. Bu alanda özel çabaları ile Kürtçe okuma yazmayı öğrenen ve öğretenler olduğu gibi, artık bu alanda akademik bilgi ve pedagojik formasyon sahibi binlerce eğitimci var. Bu değerli öğretmenlerimize resmi olarak kadro verilmesi gerekirken maalesef bu yapılmamakta ve sürekli olarak ertelenmektedir. İşte bizler uzaktan eğitim yoluyla bu değerli öğretmenleri, bilgi ve formasyon sahibi bu yetkin kadroları Kürtçe öğrenmek isteyenlerle buluşturuyoruz.” 

'DİJİTAL OKULU, FİZİKİ ALANA TAŞIYACAĞIZ'

Bulgan, dijital Kürtçe okulu hakkında şu bilgileri verdi: “Kürtçe Dil Kursları projemizde çocuklara ve gençlere öncelik tanıyarak 10-15 yaş aralığındakiler için kurslar açtık. Bunu ileride bütün yaş grupları için yaygın, düzenli ve sürekli bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Kurmancî ve Zazakî kurslarımız var. Kurmancî kurslarına daha yoğun bir katılım olmakla beraber Zazakî'de de taleplerin artmasını umuyor ve bekliyoruz. Dünyanın her yerinde yaşayan Kürtlere dil hizmeti verecek dijital Kürtçe okulu kurma çalışması içindeyiz. Şu an  Kurmanci ve Zazaki lehçeleri ile başladık, tüm lehçelerimizi kapsayacak şekilde devam edeceğiz. Şimdilik sosyal medya ve dijital imkânları aktif kullanarak çalışmalarımızı yapmaktayız, bunu fiziki alana taşıyarak büyütmeyi hedefliyoruz. Kürtçe'yi geliştirme ve öğretme konusunda gereken çalışmalar tamamlandıktan sonra Kürtçe Eğitim yani Kürtçe hukuk, Kürtçe veterinerlik, Kürtçe fizik, Kürtçe matematik, Kürtçe tarih gibi ders grupları oluşturmaya başlayacağız. Saydığımız alanlarda  Kürtçe terminolojiyi güçlendirecek, geliştirecek adımlar atacağız. Bu meslek gruplarının içinde bu konuyla ilgili ve duyarlı olan çok kimseler var. Onlarla birlikte yürüteceğiz.”

'KÜRT OLMAYANLARA DA KÜRTÇE ÖĞRETMEK İSTİYORUZ'

Kürt illerindeki taşrada Kürtçenin saf haliyle konuşulduğunu belirten Bulgan, “Biz Kürt Dil Hareketi olarak evvela dilimizi konuşmak, anlamak ve Kürt olmayanlara ya da Kürtçe bilmeyenlere de dilimizi öğretmek istiyoruz. Çünkü bizler Kürtçe ile tanışan insanların Kürtçeye dair muhtemel önyargılarını da aşacağını düşünüyoruz, aksi takdirde bazıları, dilimizi dolayısıyla bizleri yok saymaya devam edecektir. Yine bu amaç doğrultusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Türkiye ve Kürt illerinde Kürt dili daha çok taşrada saf haliyle konuşulmaktadır. Lakin edebi entelektüel yani kitabi formundan biraz habersizdirler. Özellikle son yıllarda gençler tarafından önemsenmesiyle birlikte kitabi, edebi formu gelişmektedir. Bu da bizleri umutlandırmakta ve sevindirmektedir ama bize göre bu, yeterli değildir” dedi.

Dijital Kürtçe okuluna başvurular, dijitaldershane2@gmail.com adresi üzerinden yapılıyor. Sosyal medya adresi ise şöyle: 

Twitter: @YaDijital

Facebook: https://m.facebook.com/dijitalaKurdi/

Telegram: https://t.me/joinchat/2LLI74VoK983Y2Y0

Kaynak: Gazete Duvar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER