Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Devlet patatesi yeniden övmeye başladı; Kuzey Kore’de kriz var!

Kuzey Kore devlet dilinde uzmanlaşmış yorumcular, bunun, ülkedeki ağır iktisadi krizin ve tarım ürünleri kıtlığının bir tezahürü olduğunu söylüyor.

Devlet patatesi yeniden övmeye başladı; Kuzey Kore’de kriz var!

Bugünlerde Kuzey Kore televizyonlarının haber bültenlerinin en gözde konusu patates ve ‘patates devrimi…’ Kuzey Kore’de patates üretimindeki dev başarılar ve patatesle yapılabilecek çeşitli yemekler televizyonlardaki heyecanlı spikerlerin coşkulu ifadeleriyle ekranları süslüyor. Aralarda da popüler şarkıcıların seslendirdiği ‘Gururumuz patates’ şarkıları yer alıyor.

https://www.bbc.com/news/av/world-asia-55348575

Kuzey Kore devlet dilinde uzmanlaşmış yorumcular, bunun, ülkedeki ağır iktisadi krizin ve tarım ürünleri kıtlığının bir tezahürü olduğunu söylüyor.

Aynısının 1990’larda şimdiki lider Kim Jong-un’un babası Kim Jong-il döneminde de yaşandığını hatırlatan yorumcular, ülkenin asli gıda maddesinin pirinç olduğuna, pirincin bulunamadığı koşullarda patates propagandasına geçildiğine dikkat çekiyor.

Kuzey Kore kötü hava koşulları, pandeminin getirdiği güçlükler ve ekonomik ambargolar nedeniyle son bir yıldır ağır bir iktisadi bunalımın pençesine düşmüş görünüyor.

Kuzey Kore’yi yakından izleyen yorumcular, televizyonlardaki patates propagandasının dönüşünün, Kim Jong-un’un geçtiğimiz Ekim ayındaki şaşırtıcı ‘ulusa sesleniş’ini de açıkladığı kanaatinde. Kim Jong-un, Ekim başında iktidardaki İşçi Partisi’nin 75. kuruluş yıldönümünde, Kore halkının “Gökyüzü kadar yüksek, denizler kadar derin umutlarını” kendisine bağladığını, fakat “bunlara yeteri kadar yanıt veremediğini, bunun için çok üzgün olduğunu” söyleyip ağlamıştı.   

O konuşmasında Kuzey Kore’nin önceki liderleri olan dedesine ve babasına atıf yapan Kim, “Tüm halkın güveni sayesinde, büyük yoldaşlarımız Kim İl-sung ve Kim Jong-il’in davasına sahip çıkma sorumluluğu bana verildi. Ama çabalarım ve samimiyetim, halkımızı hayatlarındaki sıkıntılardan kurtarmaya yetmedi” demiş, alışılmışın dışında “büyük zorluklar”, “sayısız sıkıntılar” ve “görülmemiş felaketler”den söz etmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER