Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dera'da rejim karşıtı gösterilere askerler de katıldı

​​​​​​Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde devam eden istikrarsızlık Esed rejimi açısından gittikçe büyük bir sorun olmaya başladı.

Dera

Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejimi, Suriye'nin güneyindeki Dera ilini kontrol etmekte zorlanıyor. 

Bölgede rejim güçlerine yönelik suikast ve saldırılardan sonra bir süredir rejim karşıtı gösterile de bölgede geniş katılımlarla devam ediyor. 

Son olarak geçtiğimiz gün Dera'nın Busra eş-Şam bölgesinde rejim güçlerine bağlı 8'nci Tümen'e bağlı unsurlar tarafından gerçekleştirilen protestolarda Esed rejimi karşıtı sloganlar atıldı.

"Suriye bizim, Esed ailesinin değil”

Protesto gösterilerinde "Suriye bizim, Esed ailesinin değil" sloganları atan askerlerin büyük bir çoğunluğunun, 2018 yılında Rusya'nın da anlaşmada garantör olmasıyla bölgede rejimle uzlaşan eski muhalifler (Musalahatçılar) oldukları değerlendiriliyor. 

Rusya ve Esed rejimi, 2018 yılında anlaştıkları muhalifleri Dera'daki bazı bölgelerde hafif silahlarıyla kalabilecekleri taahhüdünde bulunmuş, sonrasında bu grupların liderlerini suikastlerle hedef almıştı.

Bölgedeki protestoların nedeninin ise, kendilerine yönelik devam eden suikastler ve verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi olduğu aktarılıyor.

2012-2018 yılları arasında muhaliflerin kontrolünde bulunan Dera'da Esed rejimine yönelik saldırılarda da geniş çaplı bir artış yaşanmış durumda. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre, geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana Dera'da 560'dan fazla sadırı meydana geldi.

Gözlemevi, rejim güçlerini hedef alan bu saldırılarda 370'den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

Diğer yandan ülkenin kuzeyindeki muhaliflerle bağlantılı olan bazı grupların, Suriye devriminin başlangıç noktası olan Dera'da uzunca süredir yeni bir oluşum için hazırlık yaptığı biliniyordu. 

Dera iline bağlı Busra eş-Şam bölgesi Rusya ve Esed rejimiyle anlaşan eski muhaliflerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerden biri.

Kaynak: Mepa News

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER