Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Denizli´de 6 büyüklüğünde deprem

AFAD´ın internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre merkez üssü Denizli Bozkurt olan 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Denizli´de 6 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı´ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre Denizli´de saat 14:25´te 6 büyüklüğünde deprem oldu. 

7,09 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin merkez üssü Bozkurt ilçesi olarak açıklandı. 

Boğaziçi Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 5,7, derinliğini 8 kilometre olarak açıkladı. 

Vatandaşların eve girmemesi için anonslar yapılıyor

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Anadolu Ajansı´na yaptığı açıklamada depremin 15-20 saniye üzerinde sürdüğünü ve çok şiddetli hissedildiğini aktardı. 

Bir kriz masası kurulduğunu belirten Çelik, can kaybı ya da ağır yaralanmaların olmadığını söyledi. 

Çelik, "Pek çok evde hasar var, çatılarda çökme, duvarlarda derin çatlaklar oluştu. Anonslar yapıyoruz, vatandaşların eve girmemesi gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.
 

Denizli deprem
Denizli´de meydana gelen deprem Isparta´da da hissedildi. Hissedilen sarsıntı nedeniyle vatandaşlar, iş yerleri ve evlerinden çıkarak, bir süre sokakta bekledi. Fotoğraf: AA



20 Mart 2019 tarihinde Denizli Acıpayam´da da 5,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti

Bugün de sabah saatlerinde Kuşadası´nda 4,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. 

-Denizli´de deprem sonrası yaşanan heyelan anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi- 


6 kişi hastaneye kaldırıldı

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk ise deprem bölgesinde 6 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı.

Hastaların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Öztürk, "Altı kişiden beşi korktuğu ve paniğe kapıldığı için hastanede. Bir kişi de pencereden atlamış, hafif yaralanma söz konusu. Ölüm ya da ağır yaralanma söz konusu değil." diye konuştu.
 

Denizli deprem
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 10 binanın ağır hasarlı olduğunu söyledi/ Fotoğraf: İHA


Vali Karahan´dan açıklama 

Denizli Valisi Hasan Karahan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada artçı depremlerin olabileceğini hatırlatarak kerpiç evlerde yıkım, beton evlerde çatlaklar olduğunu söyledi. 

Çardak Havalimanı´nda uçuşların devam ettiğini söyleyen Karahan, hanelere yavaş yavaş elektriğin vermeye başlandığını da sözlerine ekledi. 

"Artçısı, yıllar sonra bile ortaya çıkabilir" 

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Independent Türkçe´ye yaptığı açıklamada deprem sonrası oluşabilecek artçılar hakkında değerlendirmede bulundu. 

Artçıların ne kadar devam edeceği konusunda net bir şey söylemenin mümkün olmadığını aktaran Tüysüz, şöyle konuştu: 

Bazen bir hafta, bazen birkaç gün, bazen birkaç sene?  O nedenle ?Artçı şu kadar sürer´ deme şansı o artçıları yaşamadıkça pek yok. Hatta bazen yıllar sonra dahi artçısı ortaya çıkabilir. Ama artçıların büyüklüğü, genellikle ana şoku 1,6´dır. Burada 5,9 olduğu söyleniyor, o da 4,9-5 civarı bir artçı deprem olabilir.


AFAD verilerine göre depremden sonraki bir buçuk saat içerisinde 20´den fazla artçı sarsıntı meydana geldi. 

Depremin ?Baklan Fayı ya da Baklan Çöküntüsü? diye bilinen fay hattı üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Tüysüz, hattın yaklaşık 20 milyon yıldır aktif olduğunu söyledi. 

Tüysüz, ?Ülkemizdeki fay hatlarının çoğu aşağı yukarı 11-20 milyon yıldan beri duran faylardan oluşuyor? dedi. 
 

 

 

"Bölgede hem doğu-batı hem kuzeydoğu-güneybatı yönlü fay hattı var" 

Bölgede fay yoğunluğunun fazla olduğunun altını çizen İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Naci Görür ise deprem alanının bir süre daha sallanacağını aktardı. 

Görür, Independent Türkçe´ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Bu bölgede doğu-batı, kuzeydoğu-güneybatı yönünde faylar var. Bu Acıgöl ve çevresiyle güneyinde var. Bu faylar çok büyük faylar değil. Küçük faylar. O yüzden 6 mertebesinde veya daha küçük depremler üretiyor. Bu bölge Bozkurt ve çevresi gerçekten yıl içinde çok sayıda deprem üretebilir. Geçmişte de üretmiştir, bundan sonra da üretecektir.


6 büyüklüğünde bir depremin küçük olmadığını söyleyen Naci Görür, bölgenin ne kadar daha sallanacağının kestirilemeyeceğini ifade etti. 

?Bu yapılarda yorulma olabilir? diyen Görür, ?Hasarlı yapılardan biraz uzak durmak lazım. Depremler sığ derinlikte oluyor. Sığ derinlik depremin olduğu odak derinliğidir. Depremin yer altında başladığı, ilk kırılmaların olduğu derinliktir? ifadelerini kullandı. 

İTÜ Öğretim Üyesi Görür, ?Deprem 7 kilometre derinlikte değil de 100 kilometre derinlikte olsaydı bu kadar hissedilmezdi? dedi. 

Çevre köyler ne durumda? 

Bozkurt ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Armutalan Köyü Muhtarı Sabri Oruç, Independent Türkçe´ye yaptığı açıklamada köyde çatlaklar olduğunu, ölü ya da yaralının olmadığını aktardı:

Ben evin bahçesindeydim. Sarsıntı gelince evler bir beriye kaldı. Eski evlerde, kerpiçlerde çatlamalar meydana geldi. Bayağı kuvvetliydi. 6,4 büyüklüğünde dediler. Şu anda köyü dolaşıyorum. Köyde de çatlaklar var yani ölü yaralı yok. Belediyeden, kaymakamlıktan arkadaşlar geldiler sordular. Köye doğru gittiler. Mecidiye ve Hayrettin köyünde hissedilmiş.


Hayrettin Köyü Muhtarı Hasan Öztürk de Independent Türkçe´ye yaptığı açıklamada köylerinde yıkım olmadığını ifade ederek ?Sadece cami minaresinde bir göçük söz konusu. Evlerde çatlak var. Kaymakamlık ve AFAD bizi aradı ancak ben, köyde büyük bir hasar gerçekleşmediğini ve gelmelerine gerek olmadığını söyledim? diye konuştu.

Kaynak: indpendent Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER