Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Demokratlar da, Trump’ın İsrail yanlısı planına karşı çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, önceki akşam İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte açıkladığı ”Yüzyılın Planı' adını verdiği ‘Sözde Orta Doğu Barış Planı'na Demokratlar da tepki gösterdi

Demokratlar da, Trump’ın İsrail yanlısı planına karşı çıktı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, önceki akşam İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte açıkladığı”Yüzyılın Planı" adını verdiği ‘Sözde Orta Doğu Barış Planı'na Demokratlar da tepki gösterdi.

Bir grup Demokrat Senatör, Trump'a mektup yazarak; Trump yönetiminin, İsrail'in sınırlarını yeniden çizme planının İsrail'in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak ayakta kalmasını tehlikeye atacağını ve İsrail'in seçimine müdahale konusunda “rahatsız edici sorular” oluşturacağını ileri sürdü.

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre; Başkan adayları Amy Klobuchar, Bernie Sanders ve Elizabeth Warren da dahil olmak üzere bir grup senatör, ABD Başkanı Trump'a yazdığı mektupta, planının “demokratik bir Yahudi devletinin vizyonunu baltaladığını” ve İsrail'in Ürdün ile ilişkisine zarar verebileceğini belirttiler.

Mektubu yazan senatörler arasında Chris Van Hollen (Maryland), Sherrod Brown (Ohio), Tom Udall (New Mexico), Tammy Baldwin (Wisconsin) ve Patrick Leahy ve Bernie Sanders (her ikisi de Vermont) vardı. Senatörler yazdığı mektupta, Trump'ın planının yayınlanma zamanlamasına dikkat çekerek, Washington yönetiminin 2 Mart'ta yapılacak İsrail seçimine müdahale etme girişiminde bulunduğunu söylediler.

Senatörler, “Planın açıklanmasının İsrail Başbakanı Netanyahu'nun rüşvet suçlamalarıyla ilgili iddianamesine denk gelme zamanlaması da, İsrail seçim sürecine müdahale etme niyetinizle ilgili rahatsız edici sorular oluşturuyor” dedi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Beyaz Saray'daki barış planının açıklanmasından saatler önce Salı günü, üç ayrı yolsuzluk davasıyla resmen suçlandı.

Senatörler ayrıca, Trump'ın planının “tek taraflı” olduğunu ve İsrail'in Batı Şeria'nın tek taraflı ilhakına kapı açtığını yazdı. Senatörler, “Böyle bir gelişme uluslararası hukuka aldırmayacak, müttefiklerimizden sert bir muhalefet oluşturacak ve Kırım'ın, doğu Ukrayna'nın, Kuzey Kıbrıs'ın ve başka yerlerin tek taraflı ilhakı ile ilgili mevcut ABD politikasını baltalayacak. Ürdün gibi müttefikleri de savunulamaz bir konuma getirecek” dediler.

Milletvekilleri, Trump'a yazdığı mektupta şu görüşleri dile getirdiler: “Beyaz Saray'ın bu son çabasının, barışı ilerletmek için meşru bir girişim olmadığı açık. Bölgede yenilenen bölünme ve çatışma tarifini artıracak. Yönetiminizi, uygulanabilir iki devletli bir çözüme gerçek bir bağlılık göstermeye ve İsrailliler ile Filistinlilerin barış, özgürlük, güvenlik ve refah içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak bir geleceğin temelini atmaya çağırıyoruz. ”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER