Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Demir Perde´deki ilk çatlağın yıldönümü

30 yıl önce, yaklaşık 600 Demokratik Almanya vatandaşının Avusturya-Macaristan sınırını geçmesi ile Demir Perde´deki ilk çatlak oluşmuştu.

Demir Perde´deki ilk çatlağın yıldönümü

Federal Almanya Başbakanı Merkel ile Macar mevkidaşı Orbán, Pan-Avrupa Pikniği´ni anmak için pazartesi günü (bugün) Sopron´da buluşuyor. Bundan 30 yıl önce, 19 Ağustos 1989´da yaklaşık 600 Demokratik Almanya vatandaşı, bu kentte Avusturya-Macaristan sınırını geçmişti. Demir Perde´deki ilk çatlağın tam da bu iki lider tarafından anılması, yorumcuların duygularını kaynatıyor.

İsveç´te Scania´da yayınlanan günlük gazete Sydsvenskan, iki politikacının taban tabana zıt yaklaşımlarını mercek altına alıyor:

?Kıtanın ve Avrupa Birliği´nin nasıl gelişeceği konusundaki görüşleri taban tabana zıt iki lider. Bir şekilde yine Doğu ile Batı şeklinde ayrılması mümkün bir Avrupa´da iki lider. AB´li devlet ve hükümet başkanlarının arasında milliyetçiliğin ve illiberal demokrasinin sözcüsü olan bir Orbán ile ekonomik karışıklık ve mülteci krizi dönemlerinde Almanya´nın ve AB´nin güvenli merkezi olan, demokrasiye kulaklarını tıkamamış bir Merkel.?

Doğu ile Batı hala birbirinden ayrı

Günlük Alman gazetesi Kurier´in yorumuna göre, Pan-Avrupa Pikniği´nden 30 yıl sonra birleşik bir Avrupa umutları sönmüş durumda:

?Çığır açan sarsıntıların 30. yıldönümünde Avrupa başka bir çehreye kavuştu. Bir dönemin komünist devletlerini şimdi AB çatısı altında Batı´daki ideolojik düşmanlarıyla birleştiriyor. İki siyasi blok artık tek bir siyasi birlik içinde; ama tamamen bütünleştiklerini söylemek henüz mümkün değil. Ekonomik eşitsizlikler hala çok büyük ve Avrupa´nın kimi kesimlerinde yeniden ´illiberal demokrasi´ kutsanmaya başlandı. ´Yüzlerce Doğu Alman mültecinin zamanında coşkuyla hücum ettiği bu ´özgür Avrupa´da daha yapılacak çok şey var.?

Merkel tahammül ediyor

Almanya başbakanının Sopron ziyaretini sadece tarihe borçluyuz, diyor bağımsız internet portalı Index:

?Berlin Duvarı´nın yıkılması Macaristan´da başlamıştı. Dönemin Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Federal Almanya ile Doğu Almanya´nın yeniden birleşmesine ilişkin 1990 yılındaki kutlamada, iki Almanya´nın yeniden birleşmesinin ilk adımının, Avusturya ile Macaristan sınırında yapılan ve Pan-Avrupa Pikniği olarak adlandırılan barışçıl gösteri olduğunu söylemişti. ... Angela Merkel´in -aralarındaki kötü ilişkiye rağmen, Orbán´ın Pan-Avrupa Pikniği´nin 30. yıl kutlamaları davetini kabul etmesinin nedeni de bu cümlede yatıyor. Merkel en son şubat 2015´te Budapeşte´yi ziyaret etmişti. Daha bu yılın ilkbahar aylarında, Macaristan başbakanıyla ortak bir kutlamaya pek de hevesli olmadığı belli oluyordu.?

Kaynak: Avrupa Basını



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER