Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

DANYAL PEYGAMBER MAKAMI

Danyal peygamberin türbesini barındırmasından dolayı Makam-ı Şerif Camii olarak da anılan Makam Camii, Tarsus´un en önemli dinî ziyaretgâhıdır. Bulunduğu mahalleye adını veren bu manevi merkez, Hz. Ömer devriyle tarihleniyor.

DANYAL PEYGAMBER MAKAMI

DANYAL PEYGAMBER MAKAMI

 

Danyal peygamberin türbesini barındırmasından dolayı Makam-ı Şerif Camii olarak da anılan Makam Camii, Tarsus´un en önemli dinî ziyaretgâhıdır. Bulunduğu mahalleye adını veren bu manevi merkez, Hz. Ömer devriyle tarihleniyor.

 

Hz. Danyal, M. Ö. 605- 562 yılları arasında, 2. Babil Kralı Nebukadnesar zamanında yaşamış, Yahudileri Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış bir peygamberdir. Rivayete göre, kral rüyasında İsrailoğulları´ndan gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsrailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder. Hz. Danyal doğunca ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır. Bir kıtlık senesinde Tarsus´a davet edilir, Tarsus´a gelmesiyle birlikte bolluk, bereket olur. Bu yüzden Hz. Danyal ?Bereket Peygamberi? olarak da bilinir. Yaşanılanların üzerine Hz. Danyal Babil´e geri gönderilmez, vefat edince de Tarsus´ta şimdiki Makam Camii´nin bulunduğu yere defnedilir.

Mezar sır gibi gizlenmiş

Hicri 17 yılında, Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamberin mezarı açtırılır burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı uzun boylu bir ceset bulunur. Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe de rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer, Hz. Ali´nin de tavsiyesiyle Danyal Peygamberin cesedini İslâmî kurallara göre kefene sardırır, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için de daha derine defnettirir. Mezarı kalın duvarlar ve horasan mozaiklerle açılmayacak bir şekilde kapattırır. Üzerinden de Berdan Nehri´nden gelen ufak bir çayın suyunu geçirir. 

 

Tesadüfen bulunuyor

1857 yılında, yanına yapılan Makam Camii ayaktadır ancak üzeri çamurla kaplanan türbe zaman içerisinde iyice çukurda kalır. 2006´da caminin abdest alma bölümünde yapılan inşaat çalışması sırasında kemerli bir yapı bulunur. Bunun üzerine başlatılan kazılarda; 700´lü yılların ortalarına ait sikke ve sütun başlıkları, sürahiler, mazgal demirleri ve mazgallardan geçen suyun altında 8 metre derinlikte Danyal peygamberin dört pencereli türbesi ortaya çıkarılır. Mezar, Hz. Ömer devrindeki ilk yapıldığı şekliyle mozaik taşlarla örtülü haldedir. Yine öyle muhafaza edilir. Uzun süren restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından 2014 yılında cami ibadete, Danyal peygamber makamı ve yanında bulunan 36 ayrı mezar da açık hava müzesi şeklinde ziyarete açılır.



Anahtar Kelimeler: DANYAL PEYGAMBER MAKAMI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER