Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

D-8 tam 22 yıl önce kurulmuştu: Birlikte yeni bir dünyayı kurabilirdik...

D-8, Milli Görüş Lideri 54´üncü Hükümet´in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın büyük gayretleri sonucu Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya´nın katılımıyla 1997´de İstanbul´da kurulmuştu.

D-8 tam 22 yıl önce kurulmuştu: Birlikte yeni bir dünyayı kurabilirdik...

Milli Görüş Lideri Erbakan Hoca´nın 11 ay gibi bir sürede kurduğu ama 20 yıldır atıl vaziyette bekletilen D-8´in dün itibarıyla ekonomik büyüklüğü 3,7 trilyon dolara, ihracat hacmi 693 milyar dolara ulaşırken, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 15´i ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 23´ü de D-8 ülkelerinin himayesinde bulunuyor. Ancak bu devasa güç ayrı ayrı olunca hiçbir anlam ifade etmiyor...

Bu veriler Erbakan Hoca´nın yıllar önce çizdiği perspektifin gerçekliğini bir kez daha gözler önüne serdi...

NÜFUS VE ENERJİDE SÖZ SAHİBİ
Sekiz Müslüman ülkenin oluşturduğu D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir oluşum özelliği taşıyor. D-8, Milli Görüş Lideri 54´üncü Hükümet´in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın büyük gayretleri sonucu Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya´nın katılımıyla 1997´de İstanbul´da kurulmuştu.

TAM 20 YIL ÖNCE KURULMUŞTU
Kuruluşundan bugüne D-8, kendi yayımladığı verilere göre, 20 yılı aşkın sürede 3,7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştı.

D-8 ülkelerinin ihracat hacmi aynı dönemde 693 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ticaret hacmi, 16,4 trilyon dolarlık küresel ticaretin yaklaşık yüzde 4´ünü oluşturdu. Genç ve dinamik nüfus, dayanıklı ekonomik büyüme, kuvvetli ticari ilişkiler ve sanayi, tarım, turizm, ulaşım ve enerji gibi stratejik sektörlerdeki iş birliği, D-8´i iktisadi kalkınmanın çekirdeği konumuna getiriyor.

D-8´İN AMBLEMİ...
Örgüt, logosundaki 6 yıldızda ilkelerini, ?Savaş değil barış, çatışma değil diyalog, çifte standart değil adalet, kibir değil eşitlik, sömürü değil iş birliği, baskı ve tahakküm değil insan hakları, hürriyet ve demokrasi? olarak tanımladı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER