Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise: Mor Efrem açılmayı bekliyor

Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardından 2019'da temeli atılan kilisenin tamamlanmış hali görüntülendi.

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise: Mor Efrem açılmayı bekliyor

Cumhuriyet tarihinde inşasına başlanan ilk kilise olan ve Maraş merkezli depremler nedeniyle açılışı ertelenen Yeşilköy'deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, açılış için resmi programın belirlenmesini bekliyor. Kilise, kentte yaşayan yaklaşık 17 bin Süryani'ye ait ikinci kilise olacak.

Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardından 2019'da temeli atılan kilisenin tamamlanmış hali görüntülendi.

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise: Mor Efrem açılmayı bekliyor 224

   Yeşilköy'de Latin Katolik Mezarlığı'nın bulunduğu alanın boş bölümüne beş katlı olarak projelendirilen kilisenin bir katı, ayin bittikten sonra cemaatin toplanacağı, vaftiz, taziye ve düğün gibi törenler ile toplantı ve konferansların yapılacağı kültür salonuna ayrıldı. Giriş katında, ayinlerin yapılacağı bölümün bulunduğu kilisede, metropolitlik yaşam alanı, misafir odaları ve otopark yer alıyor

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise: Mor Efrem açılmayı bekliyor 334

   

DEPREMLER NEDENİYLE ERTELENDİ

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, kiliseyi, 19 Mart'ta yapılacak törenle açmayı planladıklarını ancak yaşanan depremler nedeniyle açılışın ertelendiğini anlattı.

Kilisenin Türkiye tarihinde sıfırdan inşa edilen ilk kilise olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Susin, "1950'lerden sonra İstanbul'a geldik. İstanbul'da 1844 yılında kurulan Tarlabaşı'ndaki kilise dışında mülkiyetimizde kilise yok. 7 ayrı kilisede ayin yapıyoruz. Bu kiliselerin hiçbiri bizim değil, kardeş cemaatlerin kiliseleri. Hepsine çok teşekkür ediyoruz ama hiçbir kiliseye sığmıyoruz. Bizim ritüellerimiz ile oradaki ritüellerin zaman dilimi uymuyor. Bunun için cemaatimizin yoğun yaşadığı Bakırköy Yeşilköy civarında öteden beri hep bir kilise yapma ihtiyacımız vardı" dedi.

Susin, "Burası 2 bin 700 metrekare bir alan. Bin 100 metrekaresi boş, geri kalan kısmında mezarlar vardı. O mezarların hepsini korumaya aldık. Bütün mezarları tescil ettirdik ve alanın boş yerinde kilisemizi inşa ettik" diye konuştu

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise: Mor Efrem açılmayı bekliyor 444

   

KÜLTÜR SALONLARI OLMAZSA OLMAZ

Kiliselerini açmak istediklerini belirten Susin, şöyle konuştu:

"Süryani kiliselerinin belirli özellikleri var. Kiliselerimizde çok fazla resim olmaz, heykel hiç olmaz. Kiliselerimizin en büyük özelliği taş oymacılığı ve üzerindeki yazılar. Mardin'de, Güneydoğu'da yapılan kiliselerin özellikleri bu. Süryani kiliselerin özelliği olan bir takım kavramları ortaya koyarak kilisemizi günümüzün teknolojilerini de kullanarak yaptık.

Kilise, İstanbul'daki cemaatin büyük oranda ihtiyacını karşılamış olacak. 700 kişi oturarak ayini izleyip, duasını yapabilecek. Kilisemizin olmazsa olmazı kültür salonlarının olması. İbadetten, ayinden sonra cemaatin bir araya geldiği, cenazelerde taziye yemeklerinin verildiği gibi bir takım etkinliklerde kullandığımız kültür salonlarımız var. Bu kilisede otoparkımız da var. Kilisenin üstünde de Metropolit rezidansı olacak. Sekretaryamız, yönetim kurulu odaları olacak."

 

Kaynak Artı Gerçek



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER