Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANITLADI: SEÇİMİ ESAD KAZANIRSA TAVRIMIZ NE OLUR?

?Türkiye-Rusya-İran Zirvesi´ için gittiği Tahran´dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye´de seçime Esad da girer ve kazanırsa o zaman bizim tavrımız ne olur?" sorusunu da yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANITLADI: SEÇİMİ ESAD KAZANIRSA TAVRIMIZ NE OLUR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ?Türkiye-Rusya-İran Zirvesi´ için gittiği Tahran´dan dönüşünde uçakta önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye´deki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan´a ?Ruhani, Suriye´deki mevcut yönetimle işbirliği yapılması yönündeki beklentilerini ifade etti? Bizim bu konudaki yaklaşımımız nedir?? sorusu yöneltildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´a ?Suriye´de seçime Esad da girer ve kazanırsa o zaman bizim tavrımız ne olur?? sorusu da sorulurken Erdoğan, ?Biz tabii Esad´ı filan hiç konuşmuyoruz. Bütün mesele, oradaki seçmen potansiyelini ortaya çıkarmak. Suriye´nin içindeki seçmenler var, dışındaki seçmenler var, oluşacak seçmenler var... Bu yapı nasıl teşekkül edecek, bunu bir defa görmemiz lazım. Temennimiz odur ki inşallah Suriye´nin çilesi biter? cevabını verdi.

 

Erdoğan´ın açıklamalarından ilgili bölüm şu şekilde:

Sayın Ruhani, Fırat´ın doğusu konusunda Türkiye´nin tavrına olumlu yaklaşım sergiler gibi göründü. İran, Suriye´de bir yandan terör örgütleri ile birlikte hareket eden mevcut rejimle aynı doğrultuda iken, bugün de sizin açıklamanızı destekler nitelikte bir açıklamada bulundu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İran´ın Fırat´ın doğusu ile ilgili beklentileri daha farklı. Bizim orada konsolosluk açma suretiyle süreci hızlandıralım diye beklentileri var. Ama bizim şu anda oralarda konsolosluk açma niyetimiz yok. Onlar sonraki işler. Anayasa, seçim, bir defa netleşsin, ondan sonra bunları düşünme noktasına geliriz.

Ruhani, Suriye´deki mevcut yönetimle işbirliği yapılması yönündeki beklentilerini ifade etti? Bizim bu konudaki yaklaşımımız nedir?

Yani bu sadece Rusya ile İran´ın yaptığı bir iş. Bizim şu anda rejimle böyle bir şey yapmamız söz konusu değildir. Bizim sadece Suriye halkıyla ilişkilerimiz var. Bunlar da ağırlıklı olarak ılımlı muhaliflerdir. Ilımlı muhalifler ile bizim ilişkimiz var. Ama terör gruplarıyla değil. Rejimle ise zaten söz konusu değil. Ha, seçim yapılır, yeni anayasa ile beraber halkın seçtiği bir iktidar iş başına gelir, o ayrı mesele?

Suriye´de anayasanın oluşturulması konusunda son durum nedir?

Anayasanın oluşturulması süreciyle ilgili olarak rejim, ılımlı muhalifler, ayrıca ülkedeki STK´lar 50´şer isim vermişlerdi. Bunların içinden bir ekip belirlenecek. Temennimiz bu işin bir an önce başlaması. Yol haritası oluştuktan sonra, karşılıklı bir araya gelişlerle tecrübeleri paylaşmak ve seçim takviminin ortaya çıkarılması önemli olacak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER