Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çöl Aslanı Ömer Muhtar'ın şehadetinin üzerinden 90 yıl geçti

Sömürgeci, işgalci İtalyan güçlerine karşı Libya'da verdiği destansı mücadele ile hafızalara kazınan Çöl Aslanı Ömer Muhtar'ın idam edilişinin üzerinden 90 yıl geçti.

Çöl Aslanı Ömer Muhtar

Libya'da işgalci İtalyan güçlerine karşı sergilediği destansı direnişle dünya çapında sembol bir isme dönüşen "Çöl Aslanı" lakaplı Ömer Muhtar'ın idam edilişinin üzerinden tam 90 yıl geçti. Kur'an-ı Kerim, Arapça ve İslami ilimler alanında müderrislik yapmasının yanı sıra coğrafyayı yakından tanıyan bir savaşçı olan Muhtar, uyguladığı stratejik savaş taktikleri sayesinde işgalci  İtalyanları büyük hezimete uğrattı.

İtalya hava kuvvetlerinin saldırılarıyla Muhtar, 11 Eylül 1931'de pusuya düşürülerek yaralı şekilde yakalandı.

Muhtar, İtalyan güçleri tarafından 15 Eylül 1931'de Suluk'ta savaş esirleri kampında sözde bir "mahkemeyle" yargılandı. Zira idam sehpası ve infaz için gerekli tüm hazırlıklar önceden hazırlanmış, hükmü izlemeleri için yerel halk ve siyasi tutuklulardan oluşan 20 bin kişi alana getirilmişti. Burada idam cezasına çarptırılan Muhtar, 16 Eylül 1931'de idam edildi.

Muhtar'ın mücadele ettiği İtalyan Komutan Graziani, Muhtar ile tanışmasının ardından günlüğüne şunları not almıştı:

"Orta boylarda, iri yapılı, saçı, sakalı ve bıyıkları beyaz, Ömer, atik ve canlı bir zekaya sahipti, dini konularda bilgili, enerji dolu ve çetin bir karaktere sahipti. Özverili ve tavizsizdi. Senusi Hareketi'nin en önde gelen liderleri arasında yer almasına rağmen mütedeyyin ve fakir kalmıştı."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz