Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÇİPRAS´TAN YENİ EKONOMİ PAKETİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, vergi indirimleri ve maaş artışını içeren yeni ekonomi paketini açıkladı.

ÇİPRAS´TAN YENİ EKONOMİ PAKETİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 83. Uluslararası Selanik Fuarı´nın açılışında yaptığı konuşmada, kurtarma paketi sonrası hükümetinin ortaya koymayı hedeflediği vergi indirimleri ve sosyal reformları içeren ekonomi vizyonunu anlattı. 

Ağustos 2015´te zorlu seçim yaparak kurtarma paketini kabul ettiklerini anımsatan Çipras, "Kreditörlerle anlaşma sağlayarak ülkemizin Avrupa yolunu tehlikeye atmamayı seçmemizin doğru tercih olduğu ispatlandı." ifadesini kullandı.

Çipras, Yunan ekonomisinin 9 yıl sonra yeniden toparlandığını belirterek, "Kurtarma paketi sonrası Yunanistan´ı, yeni çağın Yunanistanı´nı dizayn ve inşa etmek için koşullar sağlandı." dedi.

İhracat, sanayi üretimi ve hane halkı tüketiminin yükseldiğine işaret eden Çipras, "Üst üste 6 çeyrek dönemdir ekonomi büyüme sağlıyor. İstatistik Kurumu, 2018 için büyüme tahminini yüzde 2,5´e yükseltti." bilgisini paylaştı.

Çipras, mali disiplinin sağlandığını ve bütçenin beklenenden daha çok faiz dışı fazla verdiğine dikkati çekerek, 2019-2022 yıllarında rahatlama sağlamak için 3,5 milyar avroluk alan sağlayacaklarını söyledi.

Toplu sözleşmeleri yeniden düzelteceklerini açıklayan Çipras, "Tüm taraflarla görüşmelerimizi tamamladıktan sonra 2019´da asgari ücreti yükselteceğiz." diye konuştu.

Çipras, ayrıca birçok farklı vergi türünü ve sosyal sigorta ödemelerini azaltacaklarını dile getirdi.

Konut vergisini yarı yarıya azaltacaklarını ifade eden Çipras, "1 Ocak 2019 itibarıyla 4 yıllık süre zarfında kurumlar vergisini yüzde 29´dan yüzde 25´e düşüreceğiz. 1 Ocak 2021´den itibaren yüzde 24 olan KDV´yi yüzde 22´ye düşüreceğiz." açıklamasında bulundu.

Yunanistan, 8 yıl boyunca 3 kurtarma paketinin ardından 20 Ağustos´ta programdan çıkan Avrupa´daki son ülke olmuştu.

Öte yandan, ülkede normal şartlar içinde gelecek yıl eylül ayında genel seçime gidilmesi bekleniyor.

Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen fuar açılışı sırasında Çipras´ın konuşması devam ederken binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Makedonya ile isim sorunu anlaşmasını protesto eden göstericiler ile polis arasında saatlerce devam eden arbede yaşandı.

ABD´nin onur konuğu ülke olduğu bu yılki fuara 20 ülkeden bin 500 şirket katılım gösteriyor.



Anahtar Kelimeler: ÇİPRAS YENİ EKONOMİ PAKETİ

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER