Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Çin´in tarife misillemesi ABD´nin ekonomik avantajını ortadan kaldırıyor´

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü, "Çin´in Washington´un gümrük tarifelerine misilleme yapması, ABD´nin ticaret ihtilaflarında ekonomik avantajını ortadan kaldırıyor." dedi.

´Çin´in tarife misillemesi ABD´nin ekonomik avantajını ortadan kaldırıyor´

Almanya´nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Çin´in Washington´un gümrük tarifelerine misilleme yapmasının, ABD´nin ticaret ihtilaflarındaki ekonomik avantajını ortadan kaldırdığını duyurdu.

Enstitüden yapılan açıklamada, Ifo´nun yaptığı araştırmada, şu anda uygulanan ek gümrük tarifelerinin, ABD´nin sanayi sektörüne yüzde 0,04 katma değer sağlarken, Çin´in misillemesine bağlı olarak ABD tarım sektörünün yüzde 0,48 ve hizmet sektörünün de yüzde 0,04 katma değer kaybettiğini ortaya koyduğu bildirildi.

Açıklamada, Çin´in Washington´un gümrük tarifelerine misilleme yapmasının, ABD´nin ticaret ihtilaflarında ekonomik avantajını ortadan kaldırdığı belirtildi.

Araştırmada, Çin´in ek tarifelerden dolayı ABD´ye karşı yaklaşık 375 miyar dolarlık ticaret fazlası vermesi nedeniyle ABD´den daha fazla etkilendiğinin ortaya çıktığı, Çin´in geçen yıl ABD´den 130 milyar dolarlık ithalata karşın 506 milyar dolarlık ihracat yaptığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çin-ABD arasındaki mevcut tarifeler, Alman ekonomisine 300 milyon avro ve AB ekonomisine de 700 milyon avroluk olumlu katkı sağlıyor. Tarifelerin tam olarak uygulanması durumunda Almanya´nın Çin´e ve ABD´ye ihracatı artacağından bu olumlu katkı 500 milyon avroya yükselecek." 

ABD´nin zararı artabilir

Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi Müdürü Prof. Gabriel Felbermayr, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret ihtilaflarının bugüne kadar çoğunlukla Çin´in ekonomik çıkarlarına olumsuz etki yaptığını belirtti.

Washington´un mevcut gümrük tarifelerinin cari fiyatlarla Çin GSYH´sinin yaklaşık 9,3 milyar avro gerilemesine sebep olduğunu belirten Felbermayr, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD ise çoğunluğu yüksek gümrük tarife geliri olmak üzere, yaklaşık 3,5 milyar avroluk bir ekonomik fayda sağlıyor. Buna karşılık Çin´in misillemesi Pekin´in zararını 5,7 milyar avroya düşürüyor. ABD´nin 250 milyar dolarlık ithalattaki mevcut tarifeleri ortalama yüzde 13´ten yüzde 25´e yükselirse ve Çin´in mevcut tarifelerdeki artışa yanıt vermesi durumunda Çin´in zararı 18 milyar avroya çıkar. ABD ise 4 milyar avroluk bir zarar görür."

Felbermayr, Çin ile ABD arasında toplam ticarete yüzde 25´lik ek gümrük tarifesi uygulanması durumunda Çin´in ekonomik zararının 30 milyar avronun üzerine çıkacağını, bunun ABD sanayi sektöründe yüzde 0,56´lık bir değer yaratacağını ve Washington´un zararının 9 milyar avroya yükseleceğini bildirdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER