Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çin´in insansız keşif aracı Ay´ın karanlık yüzüne indi

Çin´in insansız keşif aracı Ay´ın karanlık yüzüne indi. Araç iniş yaptığı yerden ilk fotoğrafları da gönderdi. Ay´ın karanlık tarafına inen ilk keşif aracı olan Çang´ı-4 çeşitli araştırmalar yapacak.

Çin´in insansız keşif aracı Ay´ın karanlık yüzüne indi

Çin Merkezi Televizyonu (CCTV), geçen ay uzaya gönderilen Çang´ı-4 insansız uzay keşif aracının Ay´ın dünyadan görünmeyen karanlık yüzüne yerel saatle 10.26´da başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Keşif aracı iniş yaptığı yerden ilk fotoğrafları da gönderdi.

MİNAREL ÖRNEKLERİ TOPLANACAK

Ay´ın karanlık tarafına inen ilk keşif aracı olan Çang´ı-4, derin uzay gözlemi ve Ay´ın diğer bölgesinde daha fazla araştırma imkanı sağlayacak. Bununla birlikte keşif aracı Ay´da çeşitli minerallerin incelenmesi ve örnekler toplanması için de kullanılacak.

19-01/03/02.jpg

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Çang´ı-4´ün geçen hafta Ay´ın karanlık tarafına iniş hazırlığı yaptığını ve bu kapsamda Çinli bilim adamlarının iniş hazırlıkları için görüntüleme aygıtlarını ve ölçüm dedektörlerini kontrol ettiğini açıklamıştı.

19-01/03/03.jpg

ÇİN´İN AY´DAKİ ÇALIŞMALARI

Çang´ı-4, 7 Aralık´ta Uzun Yürüyüş 3B roketiyle Ay´daki Von Karman kraterine inmek üzere gönderilmişti.

Çang´ı-4´ün başarılı inişi derin uzay araştırmaları için dönüm noktası olarak görülüyor. Ay, radyo sinyallerinin karanlık tarafa erişimini engellediği için o bölgeyle dünya arasında doğrudan iletişim kurulamıyor.  CNSA da bu engeli ortadan kaldırmak ve Çang´ı-4 ile iletişim kurabilmek için Çüeçiao İletişim Uydusu´nu mayıs ayında dünyadan 455 bin kilometre uzaklıktaki İkinci Lagrangian (L2) noktasında bulunan yörüngeye göndermişti.

Çin, geçen kasım ayında da Ay´ın karanlık tarafını görüntülemiş, yer şekillerinin fotoğraflarını dünyaya aktarmıştı. Çang´ı-3 insansız keşif aracını da Ay´a 2013´te gönderen Çin, sıradaki insansız keşif aracı Çang´ı-5´i de bu yıl Ay´a göndermeyi planlanıyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER