Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çin'den misilleme: Çengdu'daki ABD konsolosluğu kapatıldı

ABD'nin Çin'in Houston konsolosluğunu kapatmasının ardından, Çin de Çengdu kentindeki Amerikan konsolosluğunu kapattı. Açıklamada, konsolosluğa el konduğu belirtildi.

Çin

ABD’yle Çin arasında ikili ticaret, korona virüsü ve Hong Kong nedeniyle patlak veren gerilim, karşılıklı konsolosluk misillemeleriyle devam ediyor. ABD’nin Houston’daki Çin konsolosluğunu kapatmasının ardından, Pekin yönetimi de Çengdu kentindeki Amerikan konsolosluğunu aynı şekilde kapattı.

Çin cuma günü, Çengdu’daki konsolosluk yetkililerine, kendilerine Houston’da verilen sürenin aynısını vererek binanın 72 saat içinde boşaltılmasını istemişti. Süre bu sabah dolarken, Çin Dışişleri Bakanlığı konsolosluğun resmen kapatıldığını duyurdu. Açıklamada konsolosluğa el konduğu belirtildi.

‘ YETKİLERİNİN DIŞINDA FAALİYETLERDE BULUNDULAR’

Çengdu’da polisin yerel saatle 10:24’te binaya girdiği ve sabah erken saatlerde konsolosluğa erişimin sınırlandırıldığı belirtildi. Çin Dışişleri’nin açıklamasında “Çinli yetkililer içeri girdi ve binaya el kondu” ifadelerine yer verildi. Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, “Çengdu’daki ABD konsolosluğunda bazı çalışanlar yetkilerinin dışında faaliyetlerde bulunmuş, Çin’in içişlerine müdahale etmiş ve ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını tehlikeye atmıştır” dedi.

Konsolosluk boşaltılırken, binadaki Amerikan bayrağı da indirildi. Yüzlerce kişinin binanın önünde toplanarak fotoğraf çektiği de belirtiliyor.

ABD, Teksas’ın Houston kentinde bulanan Çin konsolosluğunu ‘casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi haline gelmesi’ gerekçesiyle kapatmıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER