Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çin Dışişleri Bakanı, Taliban'ı ziyaretinde 'üç saygı, üç asla' mesajı verdi

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kabil’e yaptığı ziyarette Afganistan’a "üç saygı, üç asla" mesajı verdi.

Çin Dışişleri Bakanı, Taliban

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kabil’e yaptığı ziyarette Afganistan’a "üç saygı, üç asla" mesajı verdi.

Vang, dün, Afganistan'ın başkenti Kabil'e gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader ve hükümetin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki ile görüştü.

Konuk olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'nin düzenlendiği Pakistan'ın başkenti İslamabad'dan Kabil'e gelen Vang'ın ziyareti, Taliban'ın Afganistan'dan ABD'yi kovup hükümetini kurmasından bu yana Çin'in ülkedeki en üst düzey teması oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığınca, ziyarete ilişkin yayımlanan açıklamaya göre, Bakan Vang, Afgan muhataplarına ülkesinin Afganistan ile ilişkilerinde "üç saygı ve üç asla" ilkesine bağlı olduğunu vurguladı.

Çin'in bugüne dek Afganistan'a zarar vermemiş tek büyük güç olduğunu savunan Vang, "Çin, Afganistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Afgan halkının bağımsız tercihine, dini inanç ve geleneklerine saygı duyuyor. Çin, Afganistan'ın iç işlerine asla karışmayacak, asla kendi çıkarını gütmeyecek ve asla sözde etki alanı kurmaya çalışmayacak." ifadesini kullandı.

Vang, Çin halkının Afgan halkı ile dostane ilişkiler kurma arayışında olduğunu belirterek, "Afganistan ile barış içinde bir arada yaşama ilkeleri temelinde ilişkiler kurmayı, Afganistan'ın gerçek bağımsızlık ve kalkınmaya ulaşmasına kendi geleceğini kendi ellerine almasına yardım etmeyi istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

ÇİN’İN AFGANİSTAN İLGİSİNİN SEBEBİ!

Çin, ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından kurulan geçici hükümetle olumlu ilişkiler kurma yolunu izledi. Geçici hükümete insani yardım alanında destek sağlayan Pekin yönetimi, henüz resmi olarak Taliban’ı tanımadı.

Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında bölgede tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projeleri geliştiren Çin, Afganistan'da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasını çıkarına uygun görüyor.

Afganistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden geçen dar bir sınır koridoru bulunan ülke, buradaki istikrarsızlığın kendi sınır bölgelerini etkilemesinden endişe ediyor.

 

LİTYUM DETAYI

Afganistan, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'e sanayi üretimi için ihtiyaç duyduğu, aralarında elektrikli araçlar ve mobil cihazlarda kullanılan pillerin üretildiği lityum gibi nadir metallerin bulunduğu bazı kritik ham madde ve kaynaklarını coğrafi açıdan en elverişli şekilde sağlama fırsatı sunuyor.

Afganistan İslam Emirliği hükümeti de Batı'nın bıraktığı boşlukta, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkenin zengin yeraltı kaynağı potansiyelini değerlendirecek altyapıyı oluşturmak için Çin'in desteğine ihtiyaç duyuyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER