Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çin ayın bir parçasını istiyor. İşte Çin’in Ay Planları

Çin’in Chang’e 5 robotik ay görevinin bu yıl başlaması planlanıyor. Bu girişim, Çin’in Chang’e ay keşif programının üçüncü aşamasını temsil ediyor: Ay’dan örneklerin geri getirilmesi.

Çin ayın bir parçasını istiyor. İşte Çin’in Ay Planları

Konuya dair Engin Alır'ın araştırma haberi...

Çin’in aydan alınacak örnekleri işlemeye hazır olup olmadığına bakmak, numunelerin depolanması, işlenmesi ve hazırlanması için atılacak adımları ortaya koymaktadır.

Çin’in Chang’e 5 robotik ay görevinin bu yıl başlaması planlanıyor. Bu girişim, Çin’in Chang’e ay keşif programının üçüncü aşamasını temsil ediyor: Ay’dan örneklerin geri getirilmesi.

Chang’e 5 için rapor edilen aday iniş bölgesi, kuzey Oceanus Procellarum’da (“Fırtına Okyanusu”) bulunan Rümker bölgesidir. Alan jeolojik olarak karmaşıktır ve volkanik aktivitesi ile bilinir.

Chang’e 5 görevi dört ana bölümden (yörüngeye oturma, yükseliş, iniş ve 2 kilogramlık ay yüzeyi ve yüzey altı örnekleri taşıyan Dünya yeniden giriş modülünden) oluşuyor: …

Çin ayın bir parçasını istiyor. İŞTE ÇİNİN AY PLANLARI

Benzer Tarih

Eski Sovyetler Birliği başarılı bir şekilde üç robotik aydan numune getirme görevini gerçekleştirdi. Luna 16, Eylül 1970’de Mare Fecunditatis’ten (“Doğurganlık Denizi’nden”) küçük bir örnek (101 gram) getirdi; Şubat 1972’de Luna 20, Apollonius dağlık bölgesinden 55 gram toprak getirdi; ve Luna 24, Ağustos 1976’da Dünya’ya dönmek üzere ayın Mare Crisium’undan (“Kriz Denizi”) 170.1 gram ay örneği aldı.

Amerika Birleşik Devletleri çok daha fazla ay malzemesi getirdi. 1969’dan 1972’ye kadar ay yüzeyine değen altı Apollo misyonu, ay yüzeyindeki farklı iniş bölgelerinden, kaya yüzeyleri, karot örnekleri, ay toprağı ve toz dahil olmak üzere toplamda 842 lbs. (382 kg) ay örneklerini topladı.

Çin’in Ay Taşı Planları

Geçen ay, yeni koronavirüs nedeniyle iptal edilen Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda (LPSC) sunulması planlanan bir makalede, Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden başyazar GL Zhang, ülkenin ay araştırma projesinin Zemin Araştırma Uygulama Sistemi’nin (GRAS) ana görevlerini detaylandırması planlanıyordu.

Bu görevler; uzay aracı sisteminden ay örnekleri alma; numunelerin kalıcı olarak yerel depolanması ve başka bir yerde yedek depolanması için özel tesisler ve laboratuvarlar kurulması ve ay örneklerinin hazırlanması ve ön işlemden geçirilmesi gibi misyonlardan oluşmaktadır.

Misyonun gerekliliklerine göre GRAS, eksiksiz bir ay numune ön işleme, depolama ve hazırlama planı oluşturdu.

Bu plan temel olarak: ay örneklerinin uzay aracı sisteminden GRAS’a aktarılması, örnek paketinin mühürlenmesi, örnek ayrılması (delinmiş örnek ayrılması ve kepçeli örnek ayrımı), örnek saklama (kepçeli ve delinmiş örnekler) ve örnek hazırlama gibi görevlerden oluşmaktadır.

Ay Boru Hattı

 

Çin ayın bir parçasını istiyor. İŞTE ÇİNİN AY PLANLARI

Bu plan için ayrıntılı bir boru hattı LPSC belgesinde ele alınmıştır.

İlk olarak, dünyaya getirilen ay numuneleri laboratuvara girdikten sonra oyulmuş örneklere ve delinmiş örneklere olarak ayrılacaktır. Hem oyulmuş hem de delinmiş numuneler dört kategoriye ayrılacaktır: kalıcı depolama örnekleri, yedek kalıcı depolama örnekleri, bilimsel araştırma örnekleri ve sergi örnekleri.

LPSC, “Ay numunesi ile temas eden tüm aletler, sonraki bilimsel analizleri etkileyebilecek faktörleri sıkı bir şekilde kontrol etmek için paslanmaz çelik, Teflon, kuvars cam veya bilinen bileşime sahip malzemelerden yapılmıştır. Vakum odasındaki saf[azot]ile doldurulmuşsu ve oksijen içeriği, Ay numunelerinin Toprak kirliliğinden korunması için kesinlikle izlenecektir “diye belirtiyor.

ABD ve Çin yaklaşımları

NASA’nın Apollo Örnek küratörü ve Astromaterials Alımı ve NASA’nın Houston’daki Johnson Space Center’daki Astromaterials Araştırma ve Keşif Bilim Bölümü müdürü RyanZeigler, “Apollo numunelerini (ve koleksiyonumuzdaki diğer astromateryalleri) nasıl işlediğimize (ve devam ettiğimize) çok benzer bir yaklaşım sergiliyorlar gibi görünüyorlar.” dedi. (küratör: Çağdaş sanat bağlamında küratör, sergi düzenleyicisi anlamında kullanılır.)

Zeigler, Inside Space’e “birkaç küçük fark var, ancak her misyonun kendine özgü özellikleri olduğu için bu beklenmelidir.” dedi.

Çin, yeni ay numunelerinin potansiyel olarak ele alınması, depolanması ve ön incelemesine oldukça önem verdiği inkar edilemez. Eski NASA Astro materials küratörü Carlton Allen, açıklanan teknolojinin NASA Lunar Örnek Laboratuvarı’ndaki teknolojiye çok benzer şekilde olduğunu belirtti. (Emekli oldu.)

Allen,” hazırlık, ifraz ve depolama için azot atmosferinin kullanılması, nasa’da 50 yıl boyunca ay küratörlüğü için hem gerekli hem de yeterli olduğunu kanıtladı ” dedi.

Vakum oda fotoğrafları, azotun, kontaminasyon kontrolü için önemli olduğu kanıtlanan laboratuvar atmosferine göre pozitif basınçta korunduğunu göstermektedir. Kontaminasyon kontrolünün bir başka önemli yönü olan numunelerle temas eden malzemelerin kısıtlanmasının önemi de kabul edilmektedir.

GL. Zhang ve meslektaşları tarafından tarif edilen teknoloji “gelecekteki ay örneklerini Apollo ve Luna örnekleri ile doğrudan karşılaştırma potansiyeline sahiptir. Bu da her bir örnek setinin değerini önemli ölçüde artırabilir” dedi Allen.

Kaynak: beyinsizler.net



Anahtar Kelimeler: parçasını istiyor. Planları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER