Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çiftçi yine ortada kaldı!

Mikrofonlarda çiftçiye ?sen bizim her şeyimizsin? uygulamaya gelince ?yok hükmünde??

Çiftçi yine ortada kaldı!

Milli Gazete´den Sadrettin İnan´ın analiz haberi...

Mikrofonlarda çiftçiye ?sen bizim her şeyimizsin? uygulamaya gelince ?yok hükmünde??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gazetemiz tarafından gündeme getirilen ancak bir çözüm bulunmayan Tarım Kredi Kooperatifleri´ndeki kanunsuz faiz uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesine cevap veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ?Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla banka tarafından tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının Tarım Kredi Kooperatifleri´ne uygulanması mümkün bulunmamaktadır? açıklamasında bulundu. 

Albayrak, Tarım Kredi Kooperatifleri´nin tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığını belirterek, düşük faizli tarımsal kredi kullanamayacaklarını açıkladı. Bu açıklamayla, Tarım Kredi Kooperatifleri´nin çiftçiye karşı uygulanan kanunsuz faiz sorununu çözmek için hükümet nezdinde herhangi bir çalışma yapmadığı  ortaya çıkarken, Bakan Albayrak´ın, Tarım Kredi Kooperatifleri´ne yönelik ?tarımsal üretici ya da çiftçi değildir´ şeklindeki açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açıklamaları ile de çelişti.

 

Albayrak´ın yaptığı bu açıklama, Kurban Bayramı´nda çiftçinin en önemli gündem maddesi olurken, hükümet içinde yaşanan ?Tarım Kredi çatlağını? da gözler önüne serdi. Bakan Albayrak´ın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile çiftçiyi karşı karşıya getirecek bu açıklamayı neden yaptığı bilinmezken, kabinede Albayrak ile Pakdemirli´nin birbirine yakın durması dikkat çekiyor.

ALBAYRAK, TARIM KREDİ YERİNE ZİRAAT BANKASINI DİKKATE ALDI!

Diğer yandan bu açıklama, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz açısından da sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. Bu açıklama Poyraz´ın çiftçiye karşı uygulanan kanunsuz faiz sorununun çözümü için hükümet nezdinde hiçbir çalışma yapmadığını ortaya koyarken, Bakan Albayrak´ın da soru önergesine cevap verirken, Tarım Kredi Kooperatifleri´nin yerine Ziraat Bankası´ndan bilgi istemesi dikkat çekti.

ERDOĞAN´IN AÇIKLAMALARI YOK SAYILDI

Bakan Albayrak´ın, Tarım Kredi Kooperatifleri´nin ?tarımsal üretici ya da çiftçi değildir´ şeklindeki açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açıklamaları ile de çelişiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Mart ayında Beştepe´de yapılan ?Türkiye´nin En Büyük Çiftçi Ailesi Buluşması´nda Tarım Kredi Kooperatifleri´nin binlerce kooperatifi, yüz binlerce ortağıyla ülkemizin en büyük çiftçi kuruluşu olduğunu belirtmişti. Bakan Albayrak´ın Erdoğan´ın açıklamalarının aksine bir açıklamada bulunması dikkat çekti.

 

BAKANLAR KURULU KARARLARI ORTADA

Bilindiği üzere indirimli tarımsal krediler bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçiye sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılıyor. Yani Tarım Kredi Kooperatifleri´nin çiftçi kuruluşu olduğu Bakanlar Kurulu kararıyla da ortaya konmuş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın Bakanlar Kurulu kararlarını yok sayarak Tarım Kredi Kooperatifleri´nin tarımsal üretici ya da çiftçi değildir şeklinde bir açıklama yapması manidar bulundu.

SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR?

Tarım Kredi Kooperatifleri´nin Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçi ortaklarına kullandırdığı indirimli tarımsal kredileri hükümet tarafından finansman desteği verilmediği için ticari faizle kullandırıyor. Kanunlara ve Bakanlar Kurulu kararlarına aykırı olan bu uygulama bugüne kadar çiftçi tarafından da bilinmiyordu. Millî Gazete tarafından ortaya çıkarılan faiz skandalına karşı çözüm bulunmak yerine Bakan Albayrak´ın çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri´ni ticari bir kuruluşmuş gibi göstermesi eleştirilere neden oldu.



Anahtar Kelimeler: Çiftçi yine ortada kaldı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER