Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Chrest Vakfı Başkanı: “Türkiye’deki bazı insanlar için buna inanmanın zor olduğunu biliyorum ama…”

Chrest Vakfının (Chrest Foundation) Kurucu Başkanı Lou Anne King Jensen, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin sorularını yanıtladı.

Chrest Vakfı Başkanı: “Türkiye’deki bazı insanlar için buna inanmanın zor olduğunu biliyorum ama…”

Anadolu Ajansı, “Kadın organizasyonlarından medya kuruluşlarına kadar onlarca yapıya yüz binlerce dolarlık yardım yapan” diye tanımladığı Chrest Vakfının (Chrest Foundation) Kurucu Başkanı Lou Anne King Jensen’le vakfın Türkiye’deki yardımlarıyla ilgili bir görüşme yaptı.

Dün(*) (26 Temmuz) AA’nın internet sitesinde yayımlanan haberin flaşında, “bağışlar için niye özellikle Türkiye seçildi?” sorusuna Jensen’in verdiği şu cevap yer alıyor:

“Kimse bizi hibeler için Türkiye’yi seçmeye ikna etmedi. Şimdi Türkiye’de toplumun her kesiminden değer verdiğimiz birçok arkadaşımız ve meslektaşımız olmasına rağmen bunun için özel bir ilişkimiz de yoktu. Türkiye’deki bazı insanlar için buna inanmanın zor olduğunu biliyorum, ama gerçekten bu basitçe böyle.”

Öte yandan AA, Chrest’in internet sitesinde yaptığı incelemede vakfın 2001’den bu yana Türkiye’deki kuruluşlara yaklaşık 160 defa, ABD’li kuruluşlara 65 defa hibe yaptığını aktarıyor.

AA’nın haberinde daha sonra Jensen’in yardım ilkeleri hakkındaki sözlerine yer veriliyor ve bu ilkeler şöyle özetleniyor:

“Bağışların kimlere ve nasıl yapıldığı konusunda tüm bilgilerin vakfın internet sayfasında kamuya açık sunulduğunu öne süren Jensen, bağış yapma şartı olarak hibe verilen kuruluşlardan, söz konusu bağışın amacına yönelik gelişmeleri ve detaylı finansal harcamaları gösteren en az bir rapor istediklerini ifade etti.

“Jensen, Türkiye’de çalışmayı bir onur ve ayrıcalık olarak gördüklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: ‘Ülkenizde misafir olduğumuzun farkındayız ve bu nedenle oradaki insanların kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde belirleyebileceklerine ve karmaşık zorluklara kendi çözümlerini üretebileceklerine inanıyoruz. Chrest’in Türkiye’de verdiği her hibe, Türkiye’deki insanlar tarafından önerilmiş, tasarlanmış ve uygulanmıştır. Türkiye’deki insanları önemsiyoruz.’”

Haberde daha sonra vakfın internet sitesinde yer alan bilgiler üzerinden şu değerlendirmeler yapılıyor:

“Chrest Vakfının İngilizce ve Türkçe internet sitesinde, vakfın kurucuları ve faaliyetleri hakkında bilgilere yer veriliyor.

“Vakfın, 1999’da Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen tarafından sağlık sigortası, telekomünikasyon ve aileyle ilgili diğer iş yatırımları yoluyla kazanılan mali kaynakların bir kısmını başkalarıyla paylaşmak için kurulduğu savunuluyor.

“Kurucuların anne-babaları tarafından başlatılan hayırseverlik ve bağış geleneğini sürdürmeye çalıştığı kaydedilen sitede, Jensen ailesinin ABD’de uzun yıllardır çalışmalarını yoksul çocuklar, sosyal girişimciler, üniversite bursları, diyabet araştırmaları ve diğer başka alanlarda yoğunlaştırdığı öne sürülüyor.

“Sitedeki bilgilerde, Chrest Vakfının kurucuları, ailenin Türkiye’yi de içine alan Akdeniz bölgesine yaptıkları seyahatler ve sosyal girişimlerle ilgili uluslararası bir konferansın ardından vakıf kaynaklarının bir kısmının Türkiye’ye tahsis edilmesi kararını verdiği iddiası yer alıyor.

“Yönetim Kurulu’nda 5 kişi ve 1 çalışan olmak üzere aynı soy ismi taşıyan toplam 6 kişilik kadrosu bulunduğu görülen Chrest Vakfının 2001’den 2016’ya kadar sadece Türkiye ve yakın bölgesindeki sivil toplum girişimlerini desteklediği savunuluyor.

“Vakfın hibe almaya hak kazanan projeleri, proje bölgelerini yakından tanıyan Türk danışmanlarının desteğiyle belirlediği, hibe alan kuruluşların çalışmaları ve projelerin etkisinin ise faaliyet ve finansal raporlarla takip edildiği öne sürülüyor.

“İzleme ve değerlendirme için kullanılan bir diğer yöntemin ise vakıf yetkililerinin yaptığı saha ziyaretleri olduğu iddia ediliyor.”

--------

(*) Bu haber, dün, serbestiyet.com'da yayınlanmıştır.

Kaynak: serbestiyet.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER