Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

CHP´li Başarır: AKP döneminde bireysel silahlanma arttı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün gerçekleşen akademisyen cinayetinin ardından bireysel silahlanmayı Meclis gündemine taşıdı.

CHP´li Başarır: AKP döneminde bireysel silahlanma arttı

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar´ın öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından Türkiye, bireysel silahlanmayı tartışıyor. Konuya ilişkin Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi veren CHP Milletvekili Başarır, bireysel silahlanmanın Türkiye´de hızla artış gösterdiğini kaydetti.

Başarır verdiği kanun teklifi, ruhsatsız silah taşıyanlar ve bulunduranlar hakkında hapis ve para cezalarının artırılmasını öngörüyor. Öğrencisi tarafından bıçaklanarak ve silahla vurularak öldürülen araştırma görevlisi Ceren Damar´ı hatırlatan CHP Milletvekili,  Türkiye´de ateşli silahlarla işlenen şiddet suçlarının önemli çoğunluğunun ruhsatlı olmayan silahlardan kaynaklandığını söyledi.

Söz konusu kanunda ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma cezasının yeterli düzeyde caydırıcı olmadığını savunan Başarır, özellikle AKP hükümetleri döneminde bireysel silahlanmanın kat be kat arttığını belirtti.

 

Başarır´ın söz konusu kanun teklifinde talep ettiği değişiklik; 1 yıldan 3 yıla kadar olan hapis cezasının, 2 yıldan 5 yıla, 30 günden 100 güne kadar olan adli para cezasının da 120 günden 500 güne çıkarılması yönünde.

Türkiye´de en az yüzde 85´i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon bireysel silah olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye´de ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla ölmektedir. Ateşli silahlarla işlenilen suçların üçte ikisi ruhsatsız silahlarla gerçekleşmektedir.
Ülkelere göre, silaha sahip olma bakımından Türkiye, tüm dünya ülkeleri sıralamasında 20. sırada yer almaktadır. AKP hükümetleri döneminde ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısı son 10 yılda yaklaşık 10 kattan fazla artmıştır.
Silaha bağlı suç oranlarında artış görülmekte, ruhsatlı silahlarla işlenen suçların sayısı da her geçen gün giderek artmaktadır.
Sadece 2017 yılında 1 Ocak -22 Eylül tarihleri arasında ateşli silahlarla işlenen 2525 olay yaşandı.
Öncelikle hedeflenenin bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması değil bireysel silahsızlanma olması gerektiğini söyleyen Başarır, 
Mevcut mevzuatta, kişinin ruhsatsız silahla yakalanması halinde cezası oldukça düşüktür. Asıl problem de buradan kaynaklanmaktadır.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER