Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

CHP, infaz paketine yönelik önerilerini AK Parti’ye iletti..

CHP, on binlerce hükümlünün cezaevlerinden tahliyesini öngören infaz paketine yönelik önerilerini AK Parti’ye iletti.

CHP, infaz paketine yönelik önerilerini AK Parti’ye iletti..

CHP, on binlerce hükümlünün cezaevlerinden tahliyesini öngören infaz paketine yönelik önerilerini AK Parti’ye iletti.

Kendisine taslağı iletilen pakete destek vermek için “darbeye ve hükümeti devirmeye teşebbüs, örgüt kurmak ve yönetmek” suçları hariç devlete karşı işlenen suçlarda da ceza indirimi yapılması gerektiğini savunan CHP, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları için öngörülen koşullu salıverme oranının 3/4’ten 2/3’ye indirilmesini ve cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti için koşullu salıverme oranının değiştirilmesini de uygun bulmuyor.

Anayasa hukuku profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, euronews Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Adi suç ve suçlular değil, ancak siyasal suç ve suçlular af kapsamında yer alabilir. Yapılacak iyileştirmede, öncelik tutuklulara, fikir suçlularına ve siyasal suçlara verilmeli.” diyor.

Kaboğlu’na göre kasten adam öldürme ve çocuk istismarı suçları infaz kapsamında herhangi bir kolaylıktan yararlandırılmamalı. Kaboğlu, “Türkiye’de temel sorun olarak “adil yargılanma hakkı” ekseninde yargı reformu hep gündemde tutulmalı. Mahpusların eşitliği, haysiyet bakımından da ele alınmalı. Genel olarak, demir parmaklıkların arkasına geçmek kolay olmamalı.” diyor.

“İnfaz kanun teklifi hazırlığı, Covid-19 nedeniyle hızlandırılmış üçüncü yargı paketi çalışması izlenimini veriyor.” diyen Kaboğlu’na göre “Gündeme getirilen öneri taslağı, varolan hazırlığı, Covid-19 salgını nedeniyle genişletmeyi ve hızlandırmayı mı, yoksa yalnızca koronavirüs sebebiyle mahpus sağlığı açısından yasa yoluyla tedbir mi alınmasını mı amaçlıyor?” ön sorusunun cevaplanması gerekiyor.

Dolayısıyla CHP, teklif metninin kapsamını ortaya koyacakları amaç yönüyle değerlendirmeyi, devletin mahpusların yaşamlarını korumaya ilişkin hukuki nitelikteki pozitif yükümlülüğünü siyaseten araçsallaştırmaktan kaçınması gereği bakımından önemli buluyor.

Kaboğlu, “Ceza indirimi veya af, palyatif ve konjonktürel çözümler olup, asıl hedef “adil yargılanma hakkı” ekseninde kapsamlı bir yargı reformu olmalıdır.” diye konuşuyor.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER