Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cezayir´de Buteflika Krizi

Eski Cezayir Başbakanı Ali bin Flis, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika´nın son açıklamalarıyla "meydan okuma sınırlarını aştığını" söyledi.

Cezayir´de Buteflika Krizi

Tesnim Haber Ajansı - Eski Cezayir Başbakanı Ali bin Flis, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika´nın son açıklamalarıyla "meydan okuma sınırlarını aştığını" söyledi.

Özgürlük Öncüleri Partisi Başkanı ve eski Başbakan Ali Bin Flis, yaptığı yazılı açıklamada, Buteflika´nın 28 Nisan´da dolacak dördüncü döneminin uzatılması ve ulusal diyalog konferansı düzenlenmesini öngören yol haritası konusunda ısrarcı olmasına tepki gösterdi.

Bin Flis, "Cezayir halkı, Buteflika´nın adaylığını açıkladığı 3 Mart mesajını kışkırtıcı bir mesaj olarak okudu. Halk, Cumhurbaşkanı´nın adaylığını geri çektiği ve dördüncü dönemini uzattığı 11 Mart mesajını ´açık bir meydan okumanın tüm özellikleri taşıdığı´ şeklinde değerlendirdi. 18 Mart mesajı ise tüm provokasyon ve meydan okuma sınırlarını aştı." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, geçen hafta istifa eden eski Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, yurt dışına çıkmaya hazırlandığı yönünde basında yer alan iddiaları yalanladı.

Ulusal Demokratik Topluluk Partisi´nin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Uyahya, ülkeyi terk etmeye hazırlık için kendi evini satılığa çıkardığı yönündeki iddiaları kesinlikle yalanlamaktadır." denildi.

Bunun yanı sıra, Cezayir´in çeşitli kentlerinde, öğrenci, doktor ve memurlar, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika´nın görevi bırakması talebiyle gösteriler düzenlendi. Başkent Cezayir´deki Merkez Postahane Meydanı´nda bir araya gelen yüzlerce öğrenci "Uzatma ve ertelemeye hayır. Gitmesini istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Meydanın çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ancak polislerin müdahale etmeyip uzaktan izlediği görüldü. Başkentteki Mustafa Paşa Hastanesi´nin önünde toplanan doktorlar da aynı taleple eylem yaptı.

Cezayir´de sufi tarikat şeyhleri, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika´nın "onurunun korunması" çağrısı yaptı. Sufi şeyhler, "Ülkedeki son durumlarla ilgili Cezayir tekkelerinden ortak bildiri" başlığında bir bildiri yayımlayarak, devlet erkanına ve halka bazı tavsiyelerde bulundu.

Cezayir Din İşleri Bakanı Muhammed İsa´nın sosyal medya hesabı Facebook´tan paylaştığı bildiride, "Cezayir´in parlayan resmini çizen" halk hareketinden övgüyle bahsedilirken, "fazilet sahibi" olarak nitelenen Cumhurbaşkanı Buteflika´nın onurunun korunması çağrısı yapıldı.

Bildiride, ülkenin faydasının gözetilmesi, vatanın içinde bulunduğu krizden çıkması için en kısa zamanda yapıcı diyalog başlatılması gerektiği vurgulandı.

Cezayir´de 1999´da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika´nın sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.



Anahtar Kelimeler: Cezayir Buteflika Krizi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER