Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÇEVRE VE 5G İÇİN YÜRÜYÜŞLER YAPILIRKEN, BİZ NE KADAR DUYARLIYIZ ACABA

Ocak Medya yazarı Sinan ESKİCİOĞLU'NUN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...

ÇEVRE VE 5G İÇİN YÜRÜYÜŞLER YAPILIRKEN, BİZ NE KADAR DUYARLIYIZ ACABA

‘Fridays for future’ İsveçli aktivist Greta Thunberg’in başlattığı çevre eylemi. Okula gitmeyip Meclis binasının önünde başlattığı bu eylem zaman içinde bütün dünyaya yayıldı. Geçtiğimiz Cuma günü sadece Almanya’da değil, dünyanın birçok ülkesinde eylemler yapıldı. Greta Thungerb 2018 yılı yazında Meclis binasının önünde başlatmıştı bu eylemi. Bana göre, bu eylemi dikkat çekici kılan okula gitmeyen bir kız ve ‘çevre bilincinin okuldan daha önemli olduğu’ düşüncesi. 

New York’tan Sidney’e; Berlin’den Hindistan ve Pakistan’a kadar her ülkede insanlar sokaklara döküldü ve iklim krizine dikkat çektiler.

Neden bu kadar önemli? 

Çünkü dünyamız her geçen gün doğasından uzaklaşıyor. İklimler artık değişiyor ve bu hale getiren de bizler, yani insanlar. 

Evet, kiminiz bunun suçlusunun Batı medeniyeti olduğunu söyleyeceksiniz. Makinalaşma, sanayi devrimi ve sonrasında doğayı bozan kapitalist sistem. 

Kapitalist sistem bu hale getirdi diye duyarsız mı kalacağız. 

Hayır. 

Çevre kirliliği, çevre ve doğanın dengesi ve korunması, iklim konferansları ve bunlarla ilgili her çalışma çok önemli. Çok klasik bir cümle olacak ama ‘evet, başka dünya yok’

Klasikleşen başka bir cümle daha ifade edeyim: ‘Aslında bu tür çevre eylemlerinin Müslüman ülkelerde başlayıp, yaygınlaşması gerekirdi’. 

Rabbin, insanları ‘halife’ olarak yaratması ve dünyayı da halifeye yaraşır şekilde yönetmesi, dinlerde çok önemli olan bir konudur ve hele ki İslam’da. İşte bu sebeple Müslüman ülkelerde bu eylemler başlamalıydı. Normal olanı budur. 

Ama öyle olmadı ve olmuyor. Çünkü normal bir hayatı yaşamıyoruz. Müslüman ülkeler savaşla, iktidar mücadeleleriyle, içerikten yoksun şekilsel din anlayışlarıyla daha çok meşguller. 

Normali yaşamadığımız için anormallikleri yaşıyoruz. 15 yaşında bir kız çocuğu oturma eylemi başlatıyor ve bütün dünyaya yayılıyor. Kimse sorgulamıyor, ‘okula neden gitmiyor’ diye. Ya da çocuk işçiler konusu bu kadar önemsenirken, ‘neden çocuk eylemci oluyor’ da demiyoruz. Çünkü dünyanın dengesi artık çok değişti ve bu yöndeki bütün farkındalıklar önemli hale geldi. 

Müslüman ülkelerde olması gereken duyarlılığı Avrupa ülkelerinde görmek de güzel. İklim konferansları, yürüyüşler ve eylemler. 

Haberlerde gözünüzden kaçmamıştır sanırım. Almanya’da Merkel ve Kramp-Karrenbauer’in ABD gezisi olay oldu. 

Neden mi? 

Belki ülkemizdeki insanlar için garip gelecek ama sebebi, ‘israf ve hava kirliliğine sebep olma’

Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’ın farklı uçaklarla ABD’ye gidecek olmalarına halk tepki gösterdi. 

Hem israf ve hem de çevreyi çok fazla kirleten uçakların gereksiz kullanılması. 

Çok güzel bir tepki, keşke ülkemizde de bu şekilde duyarlılık olabilse. Siyasilerin, siyasilerin yakınlarının metrelerce uzunluktaki konvoylarla gezmeleri nedense hiç yadırganmıyor. 

Sanki ülkemizdeki araçların ve uçakların çevreye verdikleri zarar çok az. ‘Aman canım ona kadar neler var neler’ diyorsunuz, evet haklısınız. Biz ülkemizde çevre bilincini anlatamıyoruz ve yerleştiremiyoruz. Herkes çok biliyor.

Neyse. 

Başka bir eylem de İsviçre de yapıldı. Bu da çok ilginç bir eylem. Neden ilginç, çünkü ülkemizle kıyasladığım için ilginç. 

İsviçre’de insanlar ‘5G internet’ için eylem yaptılar. Hani 5G hemen olsun falan değil, öyle sanmayın.

Ülkemizde insanlar ‘aman internetim çok daha hızlı olsun’ diye neler neler yapıyorlar. 

İsviçre’de insanlar da, ‘5G internetle çok daha fazla anten ve daha fazla elektromanyetik radyasyon’ için eylem yapıyorlar. 

Daha fazla manyetik anten ve radyasyonun insan sağlığına zararlı olmaları sebebiyle insanlar 5G internet karşıtı yürüyüşler yaptılar. 

Hayat işte böyle: Garip…

Sevgi ve Bilgiyle kalın



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz