Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çeviköz: “Seçimden sonra Kılıçdaroğlu da Putin’le samimi bir ikili ilişki kuracak”

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika danışmanı emekli büyükelçi Ünal Çeviköz Rusya devlet kanalı Russia Today’e (RT) konuştu:

Çeviköz: “Seçimden sonra Kılıçdaroğlu da Putin’le samimi bir ikili ilişki kuracak”

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika danışmanı emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Rus devlet kanalı Russia Today (RT) adına kendisiyle söyleşi yapan Esra Karahindiba’nın sorularını yanıtladı.

Ünal Çeviköz, Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi durumunda Rusya ile ilişkilerde ciddi bir değişiklik olmayacağını söyledi: “Türkiye ve Rusya’nın çok uzun ve köklü bir ilişki geçmişi var. Devletler arasındaki ilişkiler devam edecek. Dışişleri Bakanlığı iletişim açısından etkin olacak. Erdoğan ve Putin’in çok iyi ikili ilişkileri var. Seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu da Putin ile samimi karşılıklı bir ilişki kuracak. Fakat her sorun ülke liderleri arasındaki diyalogla çözüme kavuşmayacak. Bakanlıklar çok daha etkin olacak ve kurumsal bir ilişki modeli kurulacak.”

Çeviköz, Türkiye’deki Suriyelilerin Suriye’ye dönüşü konusunda da konuştu: “Ülkemizde 4 milyon geçici koruma altındaki Suriyeli var. Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğumuz şerh nedeniyle mülteci statüsünde değiller. Şam’la doğrudan irtibat kurmamız, diyaloğa girmemiz için en önemli motivasyonlardan biri ülkemizdeki Suriyeliler. Kılıçdaroğlu, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerine izin verecek. Bunun da tek yolu Şam ile kurulacak olan diyalog. Önce diyalog başlamalı, ardından Türk iş insanları Suriyelilerin dönebileceği istikrarlı bir altyapıya sahip Suriye’yi inşa etmek için Suriye’ye yatırım yapmaya başlamalı.”

Suriyelilerin dönmesi için AB, ABD ve UNDP’den ciddi bir finansal destek beklediklerini söyleyen Çeviköz, dönenlerin hukuksuzlukla karşılaşmayacaklarına dair Suriye yönetiminden garanti alınacağını da belirtti.

“Suriye ve Türkiye’nin teröre karşı ortak mücadele etmesi için Adana Protokolü bir fırsat. Fakat bunun için Türkiye’nin Suriye sınırından kendisine yönelik bir terör saldırısı olmayacağına dair teminat alması gerekiyor” diyen Çeviköz Türk vatandaşlığı almış Suriyelilerin isterlerse Türkiye’de kalabileceğini de belirtti.

 

Kaynak: serbestiyet.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER