Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çavuşoğlu: Ayasofya 'ortak ev' değil, camidir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da ortak basın toplantısı düzenlediği İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya'nın 1500 yıllık Ayasofya için 'ortak ev' ifadelerini kullanmasına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu: Ayasofya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya’nın Ankara’daki ortak basın toplantısına, Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi damga vurdu. Laya Ayasofya’nın ‘insanlığın ortak mirasının bir parçası olarak kalmasının ve ruhunun muhafaza edilmesinin kendileri için önemli olduğunu’ söylerken, ‘ortak ev’ ifadesini kullanınca Çavuşoğlu’ndan tepki geldi.

İSPANYOL BAKAN NE DEDİ?

İspanyol bakan, 1500 yıllık Ayasofya’nın ‘Ortodoks Hıristiyanların, Katolik Hıristyanların ve Müslümanların ortak evi’ olduğunu, ‘ortak ev olarak insanlık mirasını temsil ettiğini’ söyledi. Laya, bu konuda Türkiye’nin UNESCO ile yaptığı görüşmelere güvendiklerini belirtti.

‘DİĞER İNANÇLARIN İBADET YAPACAĞI BİR YER OLARAK KALMASINI SÖYLEDİYSE…’

Çavuşoğlu ise ‘ortak ev’ tamlamasına karşı çıktı. Dışişleri Bakanı, “Yanlış anlamadıysam, ortak ev olarak kalmasını tercih ediyoruz dediler. Elbette dünya kültür mirası olarak burada tüm özellikleriyle Ayasofya’nın korunması ve herkesin de ziyaretine açık olmasını kast ediyorsa, tamam. Ama cami olarak, büyük cami olarak tekrar ibadete başlayan Ayasofya’nın diğer inançların da yine ibadet yapacağı bir yer olarak kalmasını söylemek istediyse, biz buna katılmıyoruz” dedi.

‘AYASOFYA 1453’TEN BU YANA CAMİDİR’

Çavuşoğlu, “Ayasofya camidir ve 1453’ten bu yana camidir. Belli bir süre, 86 yıl müze oldu. Ama 1453’ten bu yana cami olan bir eserin bugün cami olarak tekrar ibadete açılmasından sonra yine tüm dinlerin ibadetlerine ya da farklı inançlara sahip kişilerin ibadetlerine açık olmasını kast ediyorsa, bu mümkün değil” diye konuştu. Çavuşoğlu, Ayasofya’nın dünya kültür mirası olarak muhafaza edileceğini ekledi.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Selanik kentindeki bayrak yakma görüntüleri hakkında da, “Yunanistan’ın tepkisini anlamak mümkün değil, bayrak indirme, Türk bayrağını yakma, böyle aciz davranışlar onlara yakışır. Biz Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, Yunanları denize döktükten sonra, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların bayrağına saygı gösterdik” dedi.

Dışişleri Bakanı, Ayasofya’nın dünya kültür mirası olarak tüm özelliklerinin korunacağını da vurguladı. Çavuşoğlu, “Ayasofya dünya kültür miras listesinde. Bu özelliğinin korunması yönündeki düşünce ve tavsiyeleri saygı ile karşılıyoruz. Esasen biz de Ayasofya Camii’nin bu özelliklerinin korunmasını istiyoruz. UNESCO ile diyalog içerisindeyiz. Namaz sırasında ikonalar perdelenebilir. Namaz saatleri dışında açık olacak. Her farklı inanç sahibi gelip ziyaret edebilecek” dedi. 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER