Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Büyük protesto; Defol Amerika!

İşgalci Amerika’nın Bağdat Büyükelçiliği basıldı, elçilikten dumanlar yükseldi. Protestocular “ABD’ye hayır, hayır; Trump’a hayır, hayır; ABD’ye ölüm” sloganları attı.

Büyük protesto; Defol Amerika!

Amerikan savaş uçaklarının Ketaib Hizbullah üslerini vurmasını protesto eden göstericiler, Irak’taki büyükelçilik binasına girdi. Binanın duvarını ateşe veren kalabalık grup arasında Haşdi Şabi milisleri de var. ABD Büyükelçisi ile elçilik çalışanlarının tahliye edildiği duyuruldu. Irak’ta Şii militan gücü Haşdi Şabi taraftarları, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarını ateşe verdi. İşgalci ABD yönetiminin Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları’na düzenlediği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği önünde toplandı. Göstericiler elçilik binasının duvarına “halk tarafından kapatıldı” yazarken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali’nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü. Protestocular elçilik kapısını taşlarken “ABD’ye hayır, hayır; Trump’a hayır, hayır; ABD’ye ölüm” sloganları attı.

ABD, İRAN KARŞISINDA ÇALIŞIYOR

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik saldırılara ilişkin, “Obama’nın nükleer anlaşması için kaybettiğimiz caydırıcılığımızı tekrardan inşa etme politikasını yürütüyoruz, çünkü İran yıllarca yayılmacı bir politika izlerken ülkemiz nükleer anlaşmasını devam ettirmek için bunu görmemezlikten geldi” dedi. öIrak ve Suriye’de İran destekli Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik saldırılarının Amerikan kuvvetlerini korumaya yönelik savunma amaçlı saldırılar olduğunu iddia eden Hook, “Aynı zamanda İran saldırganlığına karşı caydırıcılığı tekrar sağlama misyonu üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“İRAN VE ABD ARASINDA GERGİNLİK”

Abdulmehdi, Hizbullah Tugayları’na yönelik saldırının herhangi bir gerekçesinin bulunmadığını belirtti. Başbakan Abdulmehdi, “Hizbullah’a saldırının nedeni, Tahran ve ABD arasındaki gerginlik” dedi. Abdulmehdi, “ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak’taki Hizbullah mevzilerine saldırmak istediklerini bize iletti. Ancak bunun tehlikeli bir durum olacağını ve gerginliği tırmandıracağını ifade ettik” dedi.

ORTAKLARLA IRAK DİPLOMASİSİ

ABD  Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah örgütünün Irak’ta koalisyon güçlerine düzenlediği saldırı ve ABD ordusunun buna verdiği cevapla ilgili olarak İsrail, Suudi Arabistan ve BAE’li liderlerle görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Hizbullah Tugaylarının Irak ve Suriye’deki bazı hedeflerine yönelik saldırıları konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüşerek bu ülkelerle “yakın iş birliği” mesajı verdi.

“ABD GÜÇLERİNİ ÜLKEDEN ÇIKARMAYA HAZIRIM”

Irak’taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ABD’nin Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugayları’nın mevzilerine yönelik hava saldırısına ilişkin “ABD’li askerleri siyasi ve hukuki yollarla ülkeden çıkarmaya hazır olduğunu” bildirdi.

Sadr, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, çekişmelerin (İran ve ABD arasındaki) Irak üzerinden yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “İşgalcileri (ABD askerleri) ülkeden siyasi ve hukuki yollarla çıkarmaya hazırım.” ifadesini kullandı. Bu kapsamda, siyasi partilere de çağrıda bulunan Sadr, şunları kaydetti: “İşgal güçlerinin en kısa zamanda ülkeden çıkarılmaları için safları birleştirin. Eğer çıkmazlarsa da sizinle birlikte onları çıkarmak için başka tutumumuz olacak.”

SİSTANİ’DEN “IRAK’IN EGEMENLİĞİNE SAYGI DUYUN” ÇAĞRISI

Öte yandan Irak’taki Şiilerin en büyük dini mercii Ali es-Sistani, ABD’nin saldırılarını kınayarak, ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Sistani, “Resmi Irak kuvvetlerine bağlı savaşçıların hedef alındığını” savunan Sistani, Irak’ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini belirtti.



Anahtar Kelimeler: Büyük protesto; Defol Amerika!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER