Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bunlara kim 'dur' diyecek

Siyasetin gergin dili toplumdaki kutuplaşmayı da vahim noktalara taşıdı.

Bunlara kim

 

Siyasetin gergin dili toplumdaki kutuplaşmayı da vahim noktalara taşıdı. Darbe iddiaları üzerinden muhalefete yönelik sınırı aşan ifadelerin ardından mermili tehditler savruldu. Yargının adım atmaması endişeleri artırırken son olarak TV’de “15 Temmuz kursağımızda kaldı. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim aile 50 kişiyi öldürür” tehditleri çıtayı yeni bir seviyeye taşıdı.

Siyasetteki sert söylemler, koronavirüsle mücadele sürecinde dahi sürdü. ‘Saray rejimi’ tartışmalarıyla birlikte ortaya atılan darbe iddiaları sonrası tehdit dili ‘zirve yaptı.’ Toplumda kutuplaşma ve ayrışmaya yol açan bu ifadelerin önüne geçilmesi gerektiği yönünde değerlendirmeler yapıldı. Son günlerde yaşanan ölüm tehditlerine ise bir yenisi daha eklendi. Esra Elönü’nün programına konuk olan yazar Sevda Noyan, tepki çeken ifadeler kullanarak, elinde bir ölüm listesinin olduğunu söyledi. Noyan hakkında 110 binden fazla sosyal medya mesajı paylaşıldı. Noyan, darbe girişimiyle ilgili “15 Temmuz kursağımızda kaldı, istediklerimizi yapamadık. Boş bulunduk… Yanlış anlaşılmasın, doğru anlaşılsın; bizim aile 50 kişiyi götürür. Bu konuda çok donanımlıyız maddi ve manevi olarak. Liderimizin yanındayız ve asla yedirmeyiz bu ülkede, onu söyleyeyim. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim sitede hâlâ 3-5 var, benim listem hazır” dedi.  Programın sunucusu  Elönü ise gülümseyerek “Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar” ifadeleriyle Noyan’a destek verdi. Noyan, sözlerinin tepki toplaması üzerine yaptığı açıklamada da tehditlerini sürdürdü.  “Evet açık ve net söylüyorum. Hiçbirinizden korkmuyorum hain zombiler. Şayet bir kez daha bu ülkede darbe yapmaya kalkarsanız sonunuz hiç iyi olmayacak bunu çok iyi bilin. Bu sefer kaçacak delik bulamazsınız” ifadelerini kullandı. 

KANALDAN ÖZÜR AÇIKLAMASI 

Ülke TV ise ölüm tehditleri savuran Noyan’ın sözleri üzerine açıklama yaptı. “Maksadını aşan açıklamaları Kanal 7 Medya Grubu’nun kurumsal değerleri ve yayın ilkeleri ile hiçbir şekilde uyuşmamaktadır. Noyan’ın ‘darbe ve darbecileri’ eleştirmenin ötesindeki söylemlerini asla tasvip etmiyoruz. Tasvip etmediğimiz ve yayın ilkelerimize aykırı sözlerin Ülke Tv ekranlarından sarfedilmesi nedeniyle kamuoyundan özür dileriz” denildi. Öte yandan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda programla ilgili yarın dilekçe vereceğini duyurdu. Taşçı paylaşımında “Bu yayın nedeniyle toplumun geniş bir kesiminde infial oluştu. Çok sayıda soru alıyorum. Yayını RTÜK nezdinde bizzat takip edeceğim. Üst Kurul gündemine alınması için Pazartesi dilekçe vereceğim. RTÜK Yasası yayında “toplumu kin ve düşmanlığa tahriki” açıkça suç sayar” ifadelerine yer verdi. 

Yakın zamanda benzer olaylar yaşanmıştı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu “Boğaz bu mevsim serin, yazın da derindir” diyerek tehdit etmişti. Kaftancıoğlu, 30 Nisan’da yaptığı değerlendirmede “Önümüzdeki süreçte bir erken seçimle veya başka bir şekilde bir iktidar değişikliğini, hatta bir sistem değişikliğini görüyorum. Bu ülkede halkın gerçekten gözü açıldı” ifadelerini kullanmıştı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Şenocak ise Kaftancıoğlu’na 15 Temmuz hatırlatmasıyla tehdit içeren bir yanıt verdi. Şenocak, paylaşımda “Milletimiz buna en son yelteneni 15 Temmuz’da Şehitler Köprüsü’nden Boğaz’a dökmüştü. Anlaşılan bünyesine demokrasi fazla gelen CHP İl Başkanı, genlerine uygun maceralar arıyor. Haberi olsun; Boğaz bu mevsim serin, yazın da derindir” ifadelerine yer vermişti. 

AK Parti Kadıköy Gençlik Kolları üyesi Mehmet Emin Göç da 3 Mayıs’ta bir kavanoz dolusu mermi fotoğrafı paylaşarak CHP’lileri ve HDP’lileri tehdit etmişti. Ölüm tehdidi içeren paylaşımında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu ve HDP’yi etiketleyen Göç  “Adam olun Reis’e bir şey olur ya da darbe olursa hiç kuşkunuz olmasın önce sizi öldürürüm” diye yazmıştı. Tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Göç hakkında konutunu terk etmemek suretiyle adli kontrol kararı verilmişti. AK Parti de ihraç sürecinin başladığını duyurmuştu. AK Parti eski Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ise CHP’li Özgür Özel’i kastederek isim vermeden ‘mezar’ tehdidinde bulunmuştu. Enç, Özel’in açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından mezarı ima ederek “Biz size 2 metrekarelik yer açarız” ifadesini kullanmıştı. 

‘SİYASET NEFRET TOHUMUNDAN UZAK DURMALI'

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, nefret diline tepki gösterdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Yeneroğlu “Kin ve nefret dilinin gündeme hakim olduğu, şiddetin yol olarak kutsandığı, siyasetçilerin şiddeti açıkça överek kutlamasını sadece savcıların duymadığı ve tv programlarının meczuplara teslim edildiği bir ortamda insanların canavarlaşmasına şaşırmak abesle iştigal olur” dedi. Yeneroğlu, kapısı yakılmak istenen Bakırköy’deki Dznunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’ndeki saldırı için de “Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kilise cemaatine geçmiş olsun. Nefrete karşı yanlarındayız. Toplumu ayrıştıran, birbirine düşüren, kin ve nefret tohumu ekip düşmanlaştıran davranışlardan herkes uzak durmalı. Özellikle siyaset ve medya” ifadelerini kullandı. 

 

 



Anahtar Kelimeler: Bunlara '' diyecek

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER