Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu kez patronlar konuştu: Asgari ücret 10 bin lira olur mu?

2023 asgari ücret rakamını belirlemek için gerçekleşecek olan toplantıların başlayacağı 7 Aralık öncesinde işçi ve işveren temsilcileri isteklerini açıkladı

Bu kez patronlar konuştu: Asgari ücret 10 bin lira olur mu?

2022 yılında Türkiye tarihinde bir ilk yaşanarak asgari ücrette bir yılda iki defa zam meydana geldi. Ocak 2022'de 4 bin 253 lira olan asgari ücret Temmuz 2022'de 5 bin 500 lira oldu. Artan enflasyon rakamları ile birlikte de 2023 asgari ücreti oldukça merak konusu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7, 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını gerçekleştirecek. Dört toplantının yapacağı komisyonun son toplantısı sonrası ise zam oranı netleşecek. Yeni asgari ücreti ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

Senelik enflasyonun yüzde 85 olmasına vurgu yapan bazı patronların asgari ücretin 10 bin lira olmasını istediği öğrenildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'ten ise bölgesel asgari ücret uygulaması için çağrı geldi.

"8 BİN - 8 BİN 500 LİRA OLMALI"

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, "Asgari ücrette bir yıllık enflasyon oranları baz alınıyor. Geçen yıl asgari ücreti baz aldığımızda 8 bin-8 bin 500 bandı bizim açımızdan makul. Ancak devlet teşvikleri çok önemli. Bizim de maliyetlerimiz çok ciddi oranda arttı. Özellikle sigorta primlerinde ciddi teşvik gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İTO'DAN BÖLGESEL ÖNERİ GELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin bölgesel bir şekilde belirlenmesi gerektiğini aktardı. Avdagiç, "Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerekiyor. İstanbul'daki bir asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı" şeklinde konuştu.

PATRONLAR 10 BİN TL OLSUN İSTİYOR

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, asgari ücretten tasarrufu doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Bu dönemde özellikle ücretli çalışanlar enflasyon nedeniyle ciddi bir baskı altında. Ben haklıyım sen haklısını bir kenara bırakıp aynı gemide olduğumuzu düşünmek zorundayız" şeklinde fikrini beyan etti.

Asgari ücretin hiçbir zaman diliminde 500 doların altına düşmemesi gerektiğini söyleyen Erdemoğlu, "500 doları baz aldığımızda şu anki dolar kuruna göre asgari ücretin minimum 9 bin TL olması gerekiyor. Ancak yılbaşından sonra dolar da artar. O nedenle asgari ücretin 10 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamı destekliyoruz" dedi. Sahibi olduğu şirketlerde asgari ücret ile bir çalışanın olmadığını açıklayan Erdemoğlu, "Bizde bu oran zaten hep daha yukarıda oldu. Yeni zam sonrasında da üstünde veririz" şeklinde konuştu.

"11-12 BİN TL ARASI OLMALI"

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Başkanı Seyit Aslan da, konu ile ilgili olarak konuşrtu. Enflasyon rakamlarına dikkat çeken Aslan, şu şekilde konuştu:

"Bu enflasyonda en çok asgari ücretle geçinenler eziliyor. Enflasyon durmadığı sürece çalışanlara yapılan zamlar da eriyor. O nedenle enflasyonun durdurulması halinde işçiler 8.500-9.000 bandını kabul ediyor.

Ancak DİSK olarak biz 24 bin TL yoksulluk sınırını baz alıyoruz. Bir ailede iki kişinin çalıştığını düşündüğümüzde gelirinin en azından yoksulluk sınırına yakın olması gerektiğini dikkate alarak asgari ücretin en az 11-12 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz."

 

 



Anahtar Kelimeler: patronlar konuştu: Asgari ücret ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER