Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu günaha son verin! Havai Fişek kuş katili çıktı

Sakarya Hendek'te yaşanan patlama sonrası tartışma konusu olan havai fişekler kuş katili çıktı. Uzman isim ürünün doğaya zararlarını Milligazete.com.tr'ye değerlendirdi.

Bu günaha son verin! Havai Fişek kuş katili çıktı

Milli Gazete'den Ali Kemal İsmailoğlu'nun "konuya dair" uzman görüşlerinden oluşan haberi..

Geçtiğimiz günlerde Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmiş, olayda 6 çalışan vefat ederken, 126 kişi de yaralanarak tedavi altına alınmıştı.

Olay sonrası özellikle eğlence sektöründe kullanılan ve çevreye verdiği ses kirliliğiyle tartışma konusu olan havai fişek ürünün doğaya zararı da tekrar gündeme geldi. 

WWF Türkiye Yaban Hayatı Uzmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü, eğlence fişeğinin doğal hayata zararlarını Milligazete.com.tr'ye açıkladı.

KUŞLAR PANİĞE KAPILIYOR

Havai fişeklerin kuşlar üzerindeki etkisi nedir?

Havai fişek etkisiyle kuşların paniğe kapıldığını belirten Kütükçü, "Havai fişeklerin kuşlar üzerinden neden olduğu etkilere yönelik İstanbul’da yapılmış bir çalışma yok. Ancak bu yoğun ışık ve gürültü karşısında kuşların tepkisiz kalması olası değil. Avrupa’da yapılan çalışmalar özellikle sulak alanlarda ki kuşların havai fişek atılması sırasında büyük sürüler halinde havalandığını ve uzun süre havada kaldığını gösteriyor. Kuşlarda tıpkı bizler gibi geceleri çok iyi göremez. Baykuş türleri gibi istisnalar hariç. İster sulak alanlarda ki kuşlar olsun, ister ormanlık alanlarda dinlenen yırtıcı kuşlar olsun, ister parklarda ki ötücü kuşlar olsun atılan havai fişeklerin etkisiyle paniğe kapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

YARALANIYOR YA DA ÖLÜYORLAR

Ortaya çıkan ses kirliliği nedeniyle havalanan ve paniğe kapılan kuşların birbirine çarparak öldüğünü açıklayan Kütükçü, "Hava kararmadan buldukları ve geceyi geçirdikleri güvenli alanları terk etmek zorunda kalıyor. Büyük sürüler halinde kalkan kuşlar ağaçlara, binalara, elektrik hatlarına ve birbirlerine çarparak yaralanıyor ya da ölüyorlar. 2011 yılının ilk gününde ABD’nin Arkansas eyaletinde etrafa saçılmış 5000’e yakın kırmızı kanatlı karatavuk kuşu ölü bulundu. Yapılan araştırmalar yılbaşı gecesi atılan havai fişeklerin neden olduğu paniğin kuşları havalandırdığı ve sonra birbirlerine çarparak düşüp hayatlarını kaybettiğini ortaya koydu." dedi.

YAVRU KUŞLARIN DA ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİYOR

Kütükçü, "Ayrıca kuşlar için enerjilerini tutumlu kullanmak çok önemlidir. Geceleri düşen sıcaklıklarda vücut sıcaklıklarını sabit tutmak için çok enerji harcarlar. Havai fişeklerin neden olduğu bir panik sonrası havalanıp dakikalarca uçmaları sonrasında güvenli bir şekilde iniş yapsalar bile kaybettikleri enerjiyi yerine koyamayıp ölümlerine neden olabilir.

Öte yandan kuluçkadaki yumurtalarını ve yavrularını terk etmek zorunda kalmalarından ötürü yavru kuşların kayıplarına neden olunabiliyor. Ayrıca havai fişeklerin içerdiği kimyasallar, zehirli gazlar ve ağır metaller havaya karışıyor. Bu zehirli maddeler daha sonra suyu ve toprağı kirleterek hem insanların hem de yaban hayvanlarının sağlığına ciddi zararlar verebiliyor." diyerek havai fişek kullanımının kuş popülasyonu üzerindeki etkisine dikkat çekerek, doğal hayata verilen zararı gün yüzüne çıkardı.



Anahtar Kelimeler: günaha verin! Havai Fişek katili çıktı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER