Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu eşitsizlik 200 yılda kapanmaz

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda kadın ve erkek arasındaki siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarının durumuna ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya konuldu. Bazı noktaların düzelmesi için iki yüzyıldan fazlası gerekiyor.

Bu eşitsizlik 200 yılda kapanmaz

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl açıklanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu´nun 2018 sayısı, siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarının durumuna ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Raporda, her alanda küresel cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin 100 yıldan uzun zaman alacağı belirtiliyor. Ve bazı belli başlı durumlarla kıyaslandığında aslında 100 yıl oldukça iyimser bir zaman tahmini olarak kalıyor. BBC Türkçe cinsiyet eşitsizliğinin en vahim olduğu beş alanı şöyle derledi:

Ücret eşitsizliğinin giderilmesi için iki asır bekleyeceğiz: Siyasette eşit katılıma ulaşmak için 107 yıl geçmesi gerekiyor. Ücretlerden varlıklar üzerinde mali kontrol sağlamaya kadar birçok alanı kapsayan ekonomik faaliyetlere katılımda eşitliğin sağlanması için gereken süre ise 202 yıl. Uluslarası Çalışma Örgütü´nün kısa bir süre önce yayımladığı bir raporda, küresel çapta kadınlar ile erkekler arasındaki gelir farkının yaklaşık yüzde 20 olduğu belirtildi.

Lider olarak da yoklar: Raporda 149 ülkenin yalnızca 17´sinin lideri kadın. Bu da yaklaşık yüzde 11´lik bir oranda denk geliyor. Kabine düzeyinde ise durum biraz daha iyice. Dünya çapında kadın bakanların toplama oranı yüzde 18.

Eğitime erişimde sıkıntılar sürüyor: 44 ülkede kadınlarda okuma yazma bilmeme oranı yüzde 20´nin biraz üzerinde. Ancak, küresel ölçekte eğitim alanındaki cinsiyet eşitsizliği, daha önce sanılandan çok daha kısa bir sürede, 14 yıl içerisinde kapatılabilir. Dünya genelinde orta öğretime geçen çocukların ortalama oranı kızlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 66.

Sağlıklı bir denge: Rapor, küresel çapta sağlık ve hayatta kalma konusunda cinsiyet eşitsizliğinin azaldığını belirtti. Kuveyt, Bhutan ve Bahreyn haricinde araştırma kapsamında incelenen ülkelerin tamamında kadınlar artık erkeklerden daha uzun süre yaşıyor.

Parayla çözülemez: Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi´nin en tepesinde İzlanda, Norveç, İsveç ve Finlandiya olmak üzere dört gelişmiş ülkeler olmasına karşın endeksin genel eğilimi beklenebileceği gibi zengin ülkelere doğru yönelmiyor. Beşinci Nikaragua, altıncı Ruanda, sekizinci Filipinler ve 10´uncu Namibya ilk 10´da gelişmekte olan ülkeler arasında de yer alıyor.



Anahtar Kelimeler: eşitsizlik yılda kapanmaz

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER