Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu düzen böyle mi gidecek?

Nedim ODABAŞ

Bu düzen böyle mi gidecek?

Ne diyordu Orhan Veli: ?Bu düzen böyle mi gidecek? / Pireler filleri yutacak / Yedi nüfuslu haneye, üç buçuk tayın yetecek?? Türkiye ekonomisi gerçekten çok zor bir süreçten geçiyor. Bir yandan iç dengeler, bir yandan dış dengeler bozulmuş durumda. Geçtiğimiz Ağustos ayında küresel emperyalistlerin üzerimize püskürttüğü döviz dalgalanmalarının etkisini hâlâ üzerimizden atabilmiş değiliz. Dolar ve euro hâlâ ihracatçılarımızın, ithalatçılarımızın belini bükmeye devam ediyor. Özellikle döviz üzerinden borçlu olanlar, bu dönemde sırtlarına vurulan yüklerle gerçekten çok büyük bir hamallık yapmak zorunda kaldılar.

Hükümet ise küresel emperyalistlerin üzerimize yağdırdığı ekonomik saldırıların püskürtüldüğünü ve her şeyin güllük gülistanlık olduğunu iddia ediyor. Açıklanan enflasyonla mücadele programına rağmen, enflasyon yüzde 21´lere bile zor düşmüş durumda. Kredi kartı borçluları 2 milyonu aştığı ve artık ödenemez boyuta ulaşan bu borçlar dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni bir paket açıklamak zorunda kaldı. Buna göre borçlular Ziraat Bankası´ndan alacakları tüketici kredileriyle borçlarını kapatacaklar?

 

Ha kel Ali, ha Ali Kel? Kredi kartı batağına düşmüş ve ödeyemez boyuta gelmiş olan vatandaşlarımız, borçlarını yapılandırmış olsalar bile nereden bulup da yapılandırdıkları borçları kapatabilecekler? Her zaman söylediğimiz gibi kredi kartı, harcama kültürü olmayan insanlarımızın cebinde, onlara yönelmiş olan bir silahtan başka bir şey değildir. Zaten, kıt kanaat geçinen ve cebindeki kredi kartlarına, ?Ver birisinden al ötekisine? yaparak, yani bir kredi kartından aldığını diğer kartının asgarisini ödeyerek günü kurtarmaya çalışan vatandaşlarımızın başına böyle bir şey gelmesi zaten çok olağan bir durumdur.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendilerine yönelen enflasyon tepkisine, ?Onların döneminde yüzde 70 ortalama, bizim dönemimizde ise yüzde 9.5 ortalama? diye püskürüyor. Biz ortalamadan filan anlamayız, şu anda piyasalardaki reel enflasyon sözde ne kadar? Yüzde 21. Biz bu oranın bastırılmış enflasyon olduğu kanaatindeyiz. Zira işçinin, memurun, dulun, yetimin çarşı pazardaki gerçek enflasyonu yüzde 40´lardan aşağı değildir.  Piyasaya para sürmezseniz, işçi, memur aylıklarına zam yapmazsanız, yanisi insanların alım gücünde hiçbir değişiklik olmazsa, iş yapmak için esnaf, sanayici, işveren ürünlerinin sürümünü sağlamak için fiyatlarını artırmaz, dolayısıyla ortaya ?sanal bir enflasyon düşmesi? çıkar. Buna, bastırılmış enflasyon denir?

Piyasalarda müthiş bir nakit sıkıntısı var. Piyasalardaki para iş hacmini karşılamıyor? Çekler, senetler protesto oluyor? Yabancı bankalar aracılığıyla piyasaya müthiş krediler kullandırılıyor? Piyasalara giren paralar yatırıma dönüşmüyor? Dolar ve euro üzerinden kredi kullanan dev patronlar, bunu değerli olan Türk Lirası´na çevirip, hisse senedi ve tahvil satın alarak devlete borç veriyorlar. Hükümet, zaman zaman tahvil satışına çıkıyor. Bu tahvil satışlarını, küresel sermaye sahipleri ?aç kurtlar? gibi bekliyor. Para babaları, devlete sattıkları paralarla, ceplerini dolduruyor. Yani, para parayı çekiyor? Dolar milyarderlerinin sayısı artıyor? İç borç yükseliyor? Toplumun tabanında rüzgârlar sert eserken, küresel sermayenin cirit attığı tepelerde ise yumuşak rüzgârlar esiyor, para babaları iç borç sarmalından kazandıkları dolarcıkları havaya savuruyor? Bu arada işsizlik almış başını gidiyor? Verimli, stratejik, kârlı kuruluşlarımız teker teker elden çıkarılıyor? Bankalarımız yabancı sermayenin eline geçiyor? Sülük gibi milletin kanını emmeye alışmış olanlar, milleti kredi batağına çekebilmek için türlü numaralar yapmaya devam ediyor. Para kazanma kaba iştahlarını tatmin etmek için türlü numaralar çevirenler, geleceğimizi yavaş yavaş ipotek altına alıyorlar. Devlet borçlu, millet borçlu? Borç yiğidin kamçısı olmaktan çıktı, prangası, kelepçesi oldu?



Anahtar Kelimeler: düzen böyle gidecek

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz