Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Bosna Kasabı´ 22 yıl sonra hapiste!

Deniz Gökçe - 02.12.2017

?Bosna Kasabı´ 22 yıl sonra hapiste!

Ratko Mladiç sonunda yakalandı ve soykırımdan müebbet hapse mahkûm edildi. Böylece tam 22 yıl sonra, geçen hafta, nihayet, ne kaçırabildi, ne de kaçırılamadı, mahkûm oldu ve 75 yaşında içeri tıkıldı. Ratko 8000 kadar Boşnak insanın öldürülmesinden suçlu idi. Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçen hafta, 23 Kasım 2017 tarihinde soykırım nedeniyle müebbet hapis kararını verdi ve de 25 Kasım Cuma 2017 tarihinde de, yıllar sonra ve siz bu yazıyı okuduktan üç gün önce, katillikten hüküm giyerek ?kodese? tıkıldı. Takma adı ?Bosna Canavarı? idi.

1942 doğumlu Sırp kökenli Mladiç 1965 yılında askeri okuldan sonra subay olmuş ve Yugoslav ordusunda işe başlamıştı. 1965 yılında Yugoslav Ordusunda, Srebnitsa da, Boşnaklar için katliam emrini veren kişi o idi. Mladiç asker olunca Yugoslav Komünist Partisi´ne de üye olmuştu.1990 yılında Komünist Parti dağılana kadar da Komünist Parti´nin üyesi idi. 1992 yılında Sırp Ordusu´nun kurulmasında da çalıştı. Mayıs 1992 tarihinde de, Bosna Ordusu´nun Başkomutanı oldu. Bosna Savaşı esnasında evlenmişti, iki de çocuğu oldu. Kızı 23 yaşında intihar ederek öldü. Oğlu ise 2006 doğumlu idi, ama pek ortada yok!

BİNLERCE ÖLÜMDEN SORUMLU

6 Nisan 1991 tarihinde verdiği emir ile savaşta asker olmayan binlerce Müslüman Bosna erkeğinin öldürülmesine, yüzlerce Müslüman kadının da iğfal edilmesine neden oldu. Emirle insanların evleri ve yerleşim yerleri işgal edildi ve de dini mekânlar da yıkıldı, yok edildi. Mladiç Boşnak halka karşı soykırım ve savaş suçlarından dolayı Lahey´deki Eski Yugoslavya Uluslar Arası Ceza Mahkemesi tarafından 16 yıldır, tutuklanmak için güya aranmakta idi. 26 Mayıs 2011 gününde, sonunda Sırp istihbaratı tarafından yakalandı. 31 Mayıs 2011 tarihinde de Lahey Savaş Suçları Mahkemesi´ne gönderildi. 2009 yılında bir düğünde çekilen bir fotoğrafta görülüp fotoğraf da basına yansıyınca, Sırp hükümeti artık olayı reddedemez hale gelmişti. Mladiç de zaten 11 Temmuz 1995´te ?Artık Türklerden intikam alma zamanımız zaten geldi!? de demişti.

Mladiç 13-18 Temmuz 1995?de 8000 kadar genç ve yetişkin erkeğin Srebrenitsa?da Sırp güçler tarafından öldürülmesini organize etmişti.

Katil Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç şu anda artık 75 yaşına gelmiş bulunuyor. Geçen hafta atıldığı hapisten de ölene kadar çıkamayacak! Ama yatacağı hapishaneyi seçme hakkı varmış.

 

Kaynak: Akşam



Anahtar Kelimeler: Bosna Kasabı sonra hapiste

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz