Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Boris Johnson'ın istifasına dünya liderleri ne dedi?

Rusya'dan "Bizi sevmiyordu, biz de onu sevmiyorduk" açıklaması gelirken, Ukrayna "üzüntülü"

Boris Johnson

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'ın dün istifa ettiğini açıklaması hem ülke hem de dünya gündemine oturdu.

Johnson, dün BK Başbakanlık Ofisi önünde yaptığı açıklamada, "Siyasette hiç kimse vazgeçilmez değildir" diyerek görevi bıraktığını söyledi.

"Dünyanın en iyi işini bıraktığı için üzgün olduğunu" söyleyen 58 yaşındaki siyasetçi, yeni başbakan seçimi için takvimin haftaya açıklanacağını belirtti.

Salı gününden beri hükümetten en az 59 parlamenter istifa ederken, Johnson yeni başbakan seçilene kadar görevde kalmak istediğini de ifade etti.

Farklı ülkelerin liderleri ve temsilcileriyse BK'de yaşanan siyasi krize BK'de yaşanan siyasi krize farklı tepkiler verdi.

ABD: İşbirliğimiz sürecek

ABD Başkanı Joe Biden, BK'yle işbirliğini sürdürerek savaşta Rusya'ya karşı Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Doğrudan Johnson'ın adını kullanmayan Biden, ABD ve BK halkları arasında özel ve güçlü bir ilişki olduğunu da ifade etti.

2019'da Biden, Johnson'ın eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "fiziksel ve duygusal bir klonu" olduğunu söylemişti.

AB: Yeni sayfa açılıyor

BK'nin 2020'de Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sürecinde yaşanan tansiyonun ardından AB, Johnson'ın istifasıyla ilişkilerin normalleşmesini ve geliştirilebilmesini umuyor.

Avrupa Komisyonu, BK'deki siyasi krize dair kamuoyuna resmi bir açıklama yapmazken, bazı üst düzey AB yetkililerinden değerlendirmeler geldi.

AB'nin eski Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Boris Johnson'ın görevden ayrılması BK'yle ilişkilerde yeni bir sayfa açıyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda AB-BK ilişkileri grubunda yer alan Bernd Lange ise "Sadece iç siyasette kendisini güçlendiren şeylerle ilgilendi. Bu da doğal olarak AB'yle ilişkileri olumsuz etkiledi. Epey benmerkezci bir davranıştı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Üzüntüyle karşıladık

Ukrayna'da hükümetten yapılan açıklamada Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Johnson'ı arayarak istifasından ötürü üzüntü duyduğunu paylaştığı duyuruldu.

Açıklamada Zelenski'nin "Hepimiz bu gelişmeleri üzüntüyle karşılıyoruz. Sadece ben değil, tüm Ukraynalılar seninle duygularını paylaşıyor" dediği bildirildi.

Johnson hükümeti, Rus istilasına karşı Ukrayna'ya büyük destek veriyor. BK, ABD'yle birlikte Kremlin'e yaptırım uygulayan Batılı devletlerin başında yer alıyor.

Rusya: Bizi sevmiyordu, biz de onu sevmiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin istifaya dair doğrudan bir açıklama yapmazken, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Johnson için "Bizi sevmiyordu, biz de onu sevmiyorduk" dedi.

Peskov, "Umuyoruz ki bir gün BK, diyalog aracılığıyla karar alan daha profesyonel kişiler tarafından yönetilir" dedi.

İrlanda: Karşılıklı saygı şansı

İrlanda Başbakanı Micheál Martin, Johnson'ın istifasının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini söyledi.

Martin, "Her zaman aynı fikirde olmadık ve hükümetlerimiz arasındaki ilişki son dönemde gerildi. Şimdiyse Kutsal Cuma Anlaşması'nın kazanımlarını güçlendirmek için gerekli olan karşılıklı saygı ve gerçek ortaklık ruhunu yakalama fırsatımız var" dedi.

1998'de BK ve İrlanda Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmalardan biri olan Kutsal Cuma Anlaşması, Kuzey İrlanda'da 1960'lardan beri süren şiddet olaylarının büyük ölçüde sonlanmasını sağlamıştı.

Belfast Anlaşması olarak da bilinen sözleşmeyle Kuzey İrlanda'da BK'ye bağlı çalışan özerk bir yönetim kurulmuş, BK'den bağımsızlık mücadelesi veren İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) da silah bırakmıştı.

Çin: İlişkilerin geliştirilmesini umuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Johnson'un istifasının BK'nin içişleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Lijian, açıklamasında yeni BK yönetiminin Çin'le ikili ilişkilerini istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde geliştirmesini beklediklerini söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER