Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BM'nin terminoloji kısıtlaması tepki çekiyor

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda görevli çalışanlar ile eğitimciler, ulusal ve İslami terminolojiyi kullanmalarına yönelik kısıtlamalar getirmesine tepki gösteriyor.

BM

Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) görevli eğitimci ve çalışanlar, UNRWA'nın "İsrail'in çeşitli baskılarına boyun eğerek", tarafsızlık ilkesi adı altında gerek Gazze gerekse Şeria'da ulusal ve İslami terminolojiyle ilgili baskı uyguladığını ifade ediyor.

Geniş bir yelpazeyi kapsıyor

Kısıtlamalar, okullardaki ders müfredatından, "cihat ve münafıklardan bahseden" Kur'an-ı Kerim ayetlerine, işgal edilen tarihi Filistin topraklarındaki Kudüs, Yafa, Hayfa ve Akka gibi kentlerin isimlerinin kullanımından birçok alana kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

İddialara karşı çıkarak özel bir tarafsızlık ilkesi benimsenmediğini savunan UNRWA yetkilileri ise kısıtlamalarla ilgili, BM bünyesinde hizmet veren kurumun, BM ilkelerine ters düşmeden hareket etmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yetkililer, UNRWA'nın, tarafsız ve uluslararası hukuk ile insan hakları ilkelerine bağlı olduğunu ifade ediyor.

UNRWA bünyesindeki Arap Çalışanlar Birliğinden Muhammed Şuveydah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA tarafından ortaya konulan tarafsızlık ilkesinin açık ve net olmadığını belirterek, gerek Gazze gerekse Şeria'da ulusal ve İslami terminolojinin hedef alındığını söyledi.

ABD ile UNRWA arasındaki 'şartlı anlaşma'

Washington ve UNRWA tarafından 15 Temmuz'da imzalanan ve kurumun faaliyetlerine ABD'nin "şartlı" bir şekilde destek vermesini içeren "çerçeve" anlaşmasını kınayan Şuveydah, anlaşmanın, Filistin müfredatının izlenmesini, "işgalci bakış açısına uymayan" içeriklerin silinmesini ve tüm UNRWA kurumlarının izlenmesini de şart koştuğunu aktardı.

Anlaşmanın ABD'nin UNRWA'ya yeniden destek vermek için tehlikeli şartlar içerdiğini söyleyen Şuveydah, bu koşulların “UNRWA hizmetini alanların tarafsız olma yükümlülüğünü” içerdiğini, yani hizmeti alan "Filistinli mültecinin" hiziplere mensup olmamasını gerektirdiğini vurguladı.

Şuveydah, Arap Çalışanlar Birliğinin UNRWA'nın Filistinlilere tarafsızlık ve hatta yoksulluk temelinde değil "yalnızca sığınma temelinde" hizmet verdiğine inandığını belirterek, "Hizmetin tarafsızlık temelinde sunulması, UNRWA'nın istihbarat çalışması ve saha araştırması yapması anlamına gelir." dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER