Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BMGK’DA GÜNDEM ROJAVA: ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

BM İnsani Yardım Koordinasyonu ve Acil Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Rojava’nın Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

BMGK’DA GÜNDEM ROJAVA: ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

BM İnsani Yardım Koordinasyonu ve Acil Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Rojava’nın Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’ye yönelik yapılan insani yardımla ilgili son durumu değerlendirdi.

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı askeri operasyona değinen Lowcock, bölgede çatışmaların şiddetinin ve sayılarının azaldığını belirterek, “Ancak Rasulayn ve Tel -Abyad’ın Türk sınırına yakın bölgelerinde çatışmalar hala devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Lowcock, operasyonun ardından İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) verilerine göre 49’u hava ve kara saldırıları sonucu, 31’i de muhtelif patlamalar sonucu toplam 80 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

200 BİN GÖÇ

200 bin sivilin göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Lowcock, “Anlaşmalar sonrasında bölgeyi terk edenlerin çoğu yaşam yerlerine yeniden döndü. Bu rakam yaklaşık 70 bin kişiye düştü” diye konuştu.

BM ve ona bağlı insani yardım kuruluşlarının ayda 5,6 milyon Suriyeliye insani yardım ulaştırdığını kaydeden Lowcock, “Suriye’ye insani yardımı sınır ötesinden sağlıyoruz. Neredeyse 4 milyon Suriyeliye bu yolla insani yardım ulaşıyor” dedi.

Lowcock, Konsey üyelerine Suriye’ye sınır ötesi insani yardımın yapılmasıyla ilgili Temmuz 2014’te alınan 2165 sayılı Güvenlik Konseyi kararının aralık ayında sona ereceğini hatırlattı.

“İDLİB’E 100’DEN FAZLA HAVA SALDIRISI YAPILDI”

Lowcock, şunları ifade etti:

“Son haftalarda, kuzeybatı Suriye’de giderek artan hava ve kara saldırıları çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu. Sadece son iki günde, İdlib bölgesinde 100’den fazla hava saldırısı gerçekleşti. İdlib nüfusunun yarısı yerlerinden edildi. Yüzbinler Türkiye sınırı yakınlarında çoğu resmi olmayan kamplarda yaşamlarını sürdürme savaşı veriyor.” 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER