Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BM Genel Kurul Başkanlığını devretti..

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, görevi 76. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti.

BM Genel Kurul Başkanlığını devretti..

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, görevi 76. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti.

Çok zor bir dönemde bu görevi ifa ettiğini, salgın nedeniyle BM’nin neredeyse tamamen kapalı olduğunu, salgının başlarında sadece kendisinin ve Genel Sekreterin ofisinin fiilen bulunduğunu ve tarihine bakıldığında BM’nin bu tür bir zorlukla hiç karşılaşmadığını anlatan Bozkır, “Bütün bu zor şartlarda hem bir Türk Genel Kurul Başkanı olmak hasebiyle hem de BM’nin bu şekilde devam etmesine gönlüm razı olmadığı için tabiri caizse biraz da zorlayarak bu sistemi tekrar ayağa kaldırdık.” diye konuştu.

Bu zorlu süreçte 104 Genel Kurul toplantısı, 15’in üzerinde yüksek düzeyli toplantı yaptıklarını, 325 karar tasarısı kabul edildiğini, tüm komitelerin görevlerini tamamladığını ve gelecek döneme hiçbir şey bırakılmadığını belirten Bozkır, ‘Bunu tabiatıyla bir başarı olarak görüyorum.” ifadesini kullandı.

Bozkır, seyahatin bile düşünülemediği bir dönemde 14 ülkeyi ziyaret ettiğini ifade ederek “14 ülkenin hepsi benim başkanlık amacıma uygun ülkelerdi. Ben bu göreve başladığım zaman birinci öncelik olarak zor durumda, kendini muhtaç hisseden mazlum ülkelere ve topluluklara öncelik vereceğim diye başladım.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı ise BM 75. Genel Kurul Başkanlığı görevini tamamlayan Volkan Bozkır’ın ortaya koyduğu gerçekçi, kararlı ve duyarlı liderliğin, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler camiasınca takdirle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bozkır’ın 14 Eylül 2020’de üstlendiği BM 75. Genel Kurul Başkanlığı görevini bugün tamamladığı belirtildi.

Genel Kurul Başkanlığının, Birleşmiş Milletler teşkilatında seçimle işbaşına gelinen en üst düzeyli görev olduğu kaydedilen açıklamada, Bozkır’ın BM’nin 75 yıllık tarihinde bu görevi yürüten ilk Türk vatandaşı olduğu vurgulandı.

Volkan Bozkır’ın, görevi süresince, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalara rağmen Genel Kurul çalışmalarının kesintisiz devamını sağladığı ifade edilen açıklamada, Bozkır’ın uluslararası toplumun vicdanını yaralayan Filistin, Suriye ve Myanmar gibi krizlerin Genel Kurulda ele alınmasına yönelik çabalara öncülük ettiği ve tüm üye devletlerin eşit temsil edildiği Genel Kurulun güçlendirilmesine ilişkin çabalara destek verdiği kaydedildi.

Bozkır’ın çok taraflılık ilkesinin güçlendirilmesi, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışma, doğal afetler ve insani krizlerden etkilenen gruplara destek verilmesi ve kadınların toplum hayatındaki rolünün güçlendirilmesi konularına öncelik atfettiğine işaret edilen açıklamada, Bozkır’ın resmi ziyaretleri aracılığıyla bu konuları uluslararası kamuoyunun da dikkatine getirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Sayın Bozkır’ın ortaya koyduğu gerçekçi, kararlı ve duyarlı liderlik, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler camiasınca takdirle karşılanmıştır. Sayın Bozkır’ı başarılı Genel Kurul Başkanlığı için tebrik ediyor, halefi Maldivler Dışişleri Bakanı Sayın Abdulla Shahid’e BM 76. Genel Kurul çalışmalarında başarılar diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “BM 75. Genel Kurul Başkanlığı görevini başarıyla tamamlayarak bugün devreden Büyükelçi Volkan Bozkır’ı tebrik ediyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğin ve dünya meselelerine yönelik çözüm çabaların için teşekkürler Volkan ağabey.” ifadelerini kullandı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER