Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BM Sudan´daki Kampların Yetkililere Devredilmesini Askıya Aldı

Birleşmiş Milletler, Sudan´da BM- Afrika Birliği Darfur Ortak Barış Gücü´ne ait kampların Sudanlı yetkililere devredilmesinin askıya alındığını açıkladı. Kaynak: BM Sudan´daki Kampların Yetkililere Devredilmesini Askıya Aldı

BM Sudan´daki Kampların Yetkililere Devredilmesini Askıya Aldı

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix, BM- Afrika Birliği Darfur Ortak Barış Gücü´ne (UNAMID) ait kampların Sudanlı yetkililere devredilmesinin askıya alındığını bildirdi. 

BM Güvenlik Konseyi Sudan ve Güney Sudan gündemiyle toplandı. 

Lacroix, konseye yaptığı açıklamada, son dönemde Sudan´da ordunun sivillere yönelik şiddetine dikkati çekerek, Askeri Geçiş Konseyi´nin tüm UNAMID yerleşimlerinin Acil Destek Kuvvetlerine devredilmesi konusunda karar açıkladığını anımsattı. Lacroix, "Bölgedeki son gelişmeleri dikkate alarak Sudan´da Askeri Geçiş Konseyi´nin kararı geçersiz kılınana kadar, UNAMID´e ait kampları Sudanlı makamlara devretme kararını askıya almaktan başka şansımız kalmadı." ifadelerini kullandı.

"Sudan´da şu anda şiddet ve belirsizlik ortamı var"

BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Gilmour da konseye yaptığı bilgilendirmede, Sudan´da son dönemde kötüye giden insani durumdan dolayı endişe duyduklarını belirtti.

Bazı bölgelere yönelik erişim kısıtlaması nedeniyle, Darfur´daki birçok durumun görülmediğine ya da raporlaştırılmadığına inandıklarını belirten Gilmour, "Sudan´da şu anda şiddet ve belirsizlik ortamı var. Bu da UNAMID´in yetkisi kapsamında sivillerin ve insan haklarının korunmasını öncelik haline getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa ve Belçika´dan UNAMID´in görevini sürdürmesi çağrısı

Belçika´nın BM Daimi Temsilcisi Marc Pecsteen, Sudan´daki tüm tarafları barışçıl ve güvenilir bir demokratik geçiş süreci yürütmeye davet ederek, "BMGK, Sudan´da son dönemde yaşanan olaylar ışığında, UNAMID´in görevinin yenilenmesini dikkatli bir şekilde düşünmelidir." görüşünü paylaştı.

Fransa´nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Anne Gueguen de Sudan´da sivillerin önderliğindeki bir hükümete müzakere yoluyla geçilmesi, siyasi diyaloğun yeniden başlatılması, Darfur´un tekrar ateşe atılmasının önlenmesi ve UNAMID´in geri çekilmesinin durdurulması konularının öncelikli olduğunu vurguladı. 

Kaynak: Ajanslar

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER