Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BM, MYANMAR´DAKİ SOYKIRIM RAPORUNU BMGK´YA SUNDU

BM Bağımsız Myanmar Misyonu, ordu ile Budistlerin kitlesel katliamlarıyla ilgili raporunu tamamlayıp BMGK´ya sundu. Raporu açıklayan Misyonu Başkanı Marzuki Darusman ?Katliamdan sorumlu olanlar Uluslararası Ceza Mahkemesi´nde yada Yugoslavya örneğinde old

BM, MYANMAR´DAKİ SOYKIRIM RAPORUNU BMGK´YA SUNDU

Birleşmiş Milletler´in (BM) araştırma raporunda Myanmar´da Rohingyalara yönelik ?devam eden bir soykırım var´ ifedeleri kullanıldı. Raporda meselenin Uluslararası Ceza Mahkemesi´ne taşınması çağrısı yapıldı. BM yetkilileri yaptıkları incelemede Myanmar´ın Rohingyalara karşı soykırıma devam ettiğini tespit etti. Bu tespiti içeren BM araştırma raporu, BM Güvenlik Konseyi´ne sunuldu. BM´nin Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, çatışmaların; toplu katliamların yanı sıra halkın sürülmesi, doğumların engellenmesi ve kamplarda yaşanan yaygın yerinden edilme şeklinde yaşandığını söyledi. ?Bu devam eden bir soykırım ve şu anda yaşanıyor? diyen Darusman, Rohingyaları yok etmeye yönelik ?soykırım niyetinin mevcut olduğu çıkarımına varılabileceğini? söyledi. Darusman, yaşanan çatışmalarda yaklaşık 390 köyün yerle bir edildiğini ve 10 bin Rohingyanın öldürüldüğünü belirtti. BM yetkilisi, komşu ülke Bangladeş´e sığınanlar için de ülkelerinde dönebilecekleri ?güvenli, onurlu ve istikrarlı bir ortam olmadığını? ve geri dönüşe yönelik herhangi bir girişimin daha fazla kişinin hayatının tehlikeye atılması anlamına geleceğini söyledi.

10 BİN SİVİL KATLEDİLDİ

BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman ise geçen ay yayımlanan 444 sayfadan oluşan raporlarında Arakanlı Müslümanların Myanmar ordusu tarafından, soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4´üne maruz kaldığını hatırlattı. 10 bin Arakanlının öldüğünün tahmin edildiğine dikkati çeken Darusman, Myanmar´a silah ambargosu ve sorumlara yönelik yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

ULUSLARARASI SORUŞTURMA TALEBİ

İlk kez geçen ay açıklanan raporda, BM Güvenlik Konseyi´ne meseleyi Lahey´deki Uluslararası Ceza Mahkemesi´ne taşıması ya da eski Yugoslavya örneğinde olduğu gibi özel bir mahkeme kurulması çağrısı yapıldı. Toplamda 444 sayfalık raporda, Myanmar Genelkurmay Başkanı Aung Hlaing´in de aralarında olduğu ordunun üst düzey komutanları hakkında Arakan eyaletinde soykırım suçu işlemekten soruşturma başlatılması da talep edildi. Myanmar yönetimi, geçen yıl yaklaşık 720 bin Müslüman Rohingyanın komşu ülke Bangladeş´e kaçmasına neden olan vahşete yönelik Myanmar ordusuna yöneltilen suçlamaları reddediyor. Ordunun ?temizlik faaliyetlerinin´ Rohingya militanlarıyla mücadele için gerekli olduğu savunuluyor. Yüzyıllardır halkının çoğunluğu Budist olan Myanmar´da yaşayan Rohingya Müslümanları, devlet tarafından resmi bir azınlık olarak tanınmıyor. 

PEKİN VE MOSKOVA´DAN BMGK´YI ENGELLEME GİRİŞİMİ

Myanmar´da Arakanlı mültecilere soykırım yapıldığını belgeleyen Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu´nun BM Güvenlik Konseyi´ni bilgilendirmesine karşı çıkan Çin, Rusya ve Bolivya toplantının yapılmasını engelleme girişiminde bulundu. BM Güvenlik Konseyi´nin daimi üyeleri Çin, Rusya, konseyin geçici üyesi ve eylül ayı dönem başkanı Bolivya, toplantınının yapılabilmesi için oylama talep etti. Ancak Çin, Rusya ve Bolivya, oylamada gerekli olan 9 oyun sağlanması üzerine BMGK toplantısının yapılmasını engelleyemedi. ABD, Fransa İngiltere ve 6 ülke toplantının yapılması yönünde oy kullanırken Etiyopya, Ekvator Ginesi ve Kazakistan ise çekimser kaldı.   



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER