Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bloke kaldırma kararına HDP’den ilk yorum: AYM yanlıştan döndü

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Hazine yardımına blokenin kaldırılmasını olumlu bulduklarını ifade etti.

Bloke kaldırma kararına HDP’den ilk yorum: AYM yanlıştan döndü

Artı Gerçek’ten Mühdan Sağlam’ın, “konu ile ilgili” haberi…

Anayasa Mahkemesi’ (AYM) Halkaların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili bugün iki kritik karar aldı. İlk olarak kapatma davası kapsamında HDP’nin 14 Mart’ta yapması planlanan sözlü savunma tarihini 11 Nisan’a erteledi. Mahkemenin verdiği bir diğer kararsa HDP’nin 5 Ocak’ta hesaplarına bloke koyulmasına dönük tedbir kararını kaldırmasıydı. Bu kararla HDP’nin hesaplarından bloke sonlandı ve Hazine yardımı almasının önündeki engel ortadan kalkmış oldu.

'3 AYLIK ERTELEME YERİNE 27 GÜNLÜK ERTELEMEYİ TERCİH ETTİ'

AYM'nin aldığı iki kararı HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki Artı Gerçek’e değerlendirdi. AYM’nin HDP’nin sözlü savunma tarihini 14 Mart’tan 11 Nisan’a alınmasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin etkili olduğunu dile getiren Tiryaki, şunları söyledi:

"AYM’ye HDP olarak ilk defa savunmanın seçimden sonraya alınması için dilekçe verdik, ancak Mahkeme bunu reddetti. Depremin ardından tüm vekillerimizin sahada olduğunu, depreme odaklanmak durumunda kaldığımızı bu koşulun göz önüne alınarak savunmamızın 3 ay süreyle ertelenmesini talebiyle yeniden başvuruda bulunduk. AYM aslında talebimiz olan 3 aylık erteleme yerine yaklaşık 27 günlük bir ertelemeye gitmeyi tercih etti, talebimizi kabul etti ancak 3 ay süre vermedi."

"Mahkeme daha önce erteleme kararına ret verdiği halde şimdi neden bu talebi kabul etti" sorusunu, Tiryaki şöyle yanıtladı:

"Bu kararın alınmasında 11 Şubat’ta ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) uyarınca söz konusu hak kayıplarının önlenmesi için bazı davaların 6 Nisan’a ertelenmesini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ve ardından HSK’nin bu konuda yayınladığı metnin etkili olduğunu düşünüyorum. Eğer bizim talebimiz dikkate alınsaydı, savunma tarihimizin haziran ayına alınması gerekirdi."

'HUKUKA AYKIRI BİR KARARDI'

Tiryeki, AYM’nin 5 Ocak’ta HDP hesaplarına tedbir amacıyla bloke koyması kararını kaldırmasını ise şöyle yorumladı:

"HDP olarak ilk günden itibaren AYM’nin bu kararının yanlış olduğunu ifade ettik, çünkü bu kapatma davası sonrasında alınabilecek bir karardı. Mahkeme ya davayı reddedecek ya da bunun yerine hazine yardımının bir kısmının kesilmesine karar verecekti, hala verebilir yasal durum bu. Oysa AYM dava sonunda verebileceği bir kararı tedbir kararı olarak öncesinde kurdu ve uyguladı, bu hukuka aykırı bir karardı. Ayrıca HDP’nin hesaplarına el konulmasına neden olacak böyle bir tedbir nedeni yok, konuya dönük tek bir somut iddia mevcut değil.

AYM bugün bu tedbir kararını aldırarak bu yanlıştan dönmüş oldu. Duruma bu açıdan baktığımızda kararın olumlu olduğunu söyleyebilirim."

 

Kaynak: Artı Gerçek



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER