Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: DÜNYADA 7 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK ÖZGÜRLÜKTEN MAHRUM

Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığını açıkladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: DÜNYADA 7 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK ÖZGÜRLÜKTEN MAHRUM

18 yaşın altındaki bu çocukların 5,4 milyonu çeşitli çocuk kurumlarında, 1,4 milyonu gözaltında merkezlerinde, 330 bin çocuk göç merkezlerinde, 35 bini çocuk çatışma bölgelerinde, 19 bini tutuklu bulunan aileleriyle birlikte cezaevinde bulunuyor.

1500 çocuk ise ulusal güvenlik gerekçesiyle özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda ve BM'de kayıtlı verilere göre bu çocukların yüzde 10'dan fazlası Türkiye'de.

Bugün yayımlanan Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma adlı BM raporunda çocukları özgürlüklerinden alıkoymanın bir şiddet türü olarak görülebileceği aktarıldı. Rapora göre göç merkezlerinde ve savaş bölgelerindeki kamplarda tutulan çocukların sayısı artıyor.

BM, akıl sağlığı sorunları yaşayan veya engelli çocukların bu koşullardan daha fazla etkilendiğini vurgulandı.

Örgüt, üye devletlere, çocukların gözaltına alınmasını gerektirmeyecek türden çözümler üretmeleri çağrısında bulundu.

Çocukların bu koşullarda tutulması, gelişmeleri ve sağlıkları açısından olumsuz sonuçlara yol açıyor. Bu çocuklar istismar ve cinsel taciz riskiyle de karşı karşıya kalıyor.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların gözaltına alınması yalnızca uygulanabilecek tek yöntem olduğunda gerçekleşmeli ve bu önlem de mümkün olan en kısa süre uygulanmalı:

"Hiçbir çocuk yasadışı ya da keyfi biçimde özgürlüğünden yoksun bırakılmayacaktır. Bir çocuğun tutuklanması, alıkonulması veya hapsi yasa gereği olacak ve ancak en son başvurulacak bir önlem olarak düşünülüp, uygun olabilecek en kısa süre ile sınırlı tutulacaktır.

"Özgürlüğünden yoksun bırakılan her çocuğa insancıl biçimde ve insan kişiliğinin özünde bulunan saygınlık ve kendi yaşındaki kişilerin gereksinimleri göz önünde tutularak davranılacaktır. Özgürlüğünden yoksun olan her çocuk, kendi yüksek yararı aksini gerektirmedikçe, özellikle yetişkinlerden ayrı tutulacak ve olağanüstü durumlar dışında ailesi ile yazışma ve görüşme yoluyla ilişki kurma hakkına sahip olacaktır."

ABD yürürlüğe koymadı

ABD dışında tüm ülkeler tarafından yürürlüğe konulan anlaşma, BM'nin en fazla ülke tarafından imzalanan anlaşmalarından biri.

Raporda Yunanistan'ın Türkiye sınırında çocukların da aralarında bulunduğu göçmenlerin tutulduğu kamplarının koşulları, "o kadar kötü ki, tamamen insanlık dışı ve onur kırıcı" olarak tanımlandı.

Ailesinden kopmuş çocukların da bulunduğu kamplarda düzeni sağlamakla görevli memurların kampların içine girmeyi reddettiği ve temizlik görevlilerinin tıkanmış tuvaletleri açmakla uğraşmadığı aktarıldı.

Rapor için kampa giden bir gözlemci, bebekleri için hazırladığı yer yatağı tıkanmış tuvaletten taşan dışkılarla kaplanan Somalili bir kadının yaşadığı umutsuzluğu aktardı.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER