Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ YENİ BİR SAVAŞIN EŞİGİNDE

Hasan Kanat’ın Arapça yayınlanan Raialyoum Gazetesi’nin 27.05.2021 tarihli nüshasındanTürkçeye tercüme ettiği, gazeteci Abdülbari Atwan imzalı “Birleşik Arap Emirlikleri Yeni Bir Savaşın Eşiğinde” adlı makale…

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ YENİ BİR SAVAŞIN EŞİGİNDE

Stratejik Bab El-Mandeb bölgesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin San'a Hükümeti ve özellikle Yemen Ensar Allah hareketi ile doğrudan bir çatışmaya dahil olabileceği, yeni bir askeri tırmanışın kapısında duruyor. Amerikan Associated Press ajansının yayınladığı ve Myon olarak da bilinen Brim adasında Askeri hava üssü inşasının arkasında BAE'nin olduğunu söyleyen ve doğru görünen bir haberin uydulardan çekilmiş fotoğrafları yayınlandı. Adada 1.8 km uzunluğunda bir iniş ve biniş pisti görünüyor.

San'a Hükümeti Dışişleri Bakanı Mühendis Hişam Şeref Abdullah, Kızıldeniz'e girişi kontrol eden BAE'yi adaya hakim olma girişimlerini yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu belirterek sert ve eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Ayrıca BAE'yi İsrailli turistleri adaya getirmek ile suçladı.

Resmi Yemen haber ajansı tarafından yayınlanan HişamŞeref'in açıklamasındaki entehlikeli şey; BAE'ye kendi devlet sınırları içindeki topraklarını ve otoritelerini korumalarını tavsiye etmesi ve yemeni terk etmedikleri, tatbikatlarına son vermedikleri sürece ateşle oynayacaklarını ve bu ateşin kısa bir zamanda kendilerine ulaşabileceğini ifade etmesiydi.

6 yıldan fazla süredir Yemen'e savaş açan ve liderliğini Suudi Arabistan'ın yaptığı koalisyon, olası Husi Ensar Allah grubuna Bab El-Mandeb girişinde deniz ticareti yapması tehlikesine karşı yemen adasında konuşlanıldığını resmi olarak kabul etti.

Abdurrabbu Mansur El-hadi bu adımı destekleyen veya karşı çıkan herhangi bir açıklama yapmadı. Aynı şey'in Aden şehrinde iktidardaki geçiş konseyi içinde olduğu söyleniyor. Başkan Hadi'nin adanın 20 yıllığına BAE'ye kiralanması teklifini reddettiği konuşuluyor.

San'a Hükümetinin Dışişleri bakanının tavsiye ve tehditlerinin pratikteki karşılığı; 6 yıldır devam eden savaşta BAE'ye karşı askeri bir cephe açılması anlamına geliyor. Belki de bu açıklamalar, Ensar Allah hareketi ve güçlerinin Suudi Arabistan krallığına düzenlediği saldırılara benzer şekilde BAE'nin havaalanların'a, alt yapısına petrol tesisleri gibi stratejik noktalara füzeler fırlatılmasını temsil ediyor olabilir.

Bu hipotezi doğrulayan şey İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Salami'nin 2 hafta önce resmi televizyonda yayınlanan açıklamasıdır. Salami; BAE Husilerden endişeli. Husileri BAE'ye operasyonları alevlenirse Suudi Arabistan da olanlar BAE'de de olacak şeklinde içinde bir çok soru işareti olan açıklamaları içeriyor.

Haberi ilk bildiren Associated Press'e göre BAE bukonu ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Ancak ABD askeri yetkilileri BAE'nin geçen haftalarda söz konusu adaya silah, askeri teçhizat ve kuvvet aktardığını doğruladı. BAE Yemen adasını Kızıl Denizde seyrüsefer için uzun vade de stratejik bir kontrol üssü yapmak istiyor.

Husi Ensar Allah hareketinin artan kara ve deniz gücünden endişe duyan ülke, Kızıldeniz ve Bab El- Mandeb boğazını stratejik bir can simidi olarak kabul eden ve bu nedenle ister barış anlaşması imzaladığı BAE gibi taraflar aracılığıyla, ister Aden'i kontrol eden yemen geçiş konseyi aracılığıyla doğrudan ve dolaylı olarak kontrol etmeye çabalayan İsrail işgal devletidir.

Stratejik Bab El-Mandeb boğazındaki tıkanıklık artıyor. Büyük bir bölgesel savaşın fitilinin ateşlenmesi durumunda, krizin hızla kuşatılmaması halinde BAE'nin en önemli kurbanlardan olması ve bu nedenle bu üssü yasadışı olarak inşaa etme emellerinden geri çekilmesi bekleniyor.

Elimizde ki bilgilere göre Husi Ensar Allah hareketinin parmağı tetikte ve ilk füzeyi fırlatmaya hazırlanıyor.

İsrail Gazze’de yenildi yerleşimcilerini koruyamadı ve Bab El-Mandeb’ta da kazanamayacak. Allah en iyisini bilir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz