Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bir BM Genel Sekreteri'yle görüşen ilk İsrailli Arap siyasetçi verdiği mektubu anlattı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve milletvekili Eymen Udeh son ana kadar görüşmeyi gizledi

Bir BM Genel Sekreteri

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'le 9 Aralık'ta sürpriz görüşme yapan İsrailli Arap milletvekili Eymen Udeh, yeni radikal sağcı hükümet için gün sayılırken, önümüzdeki aylarda İsrail'deki solcu ve Arap partileri arasındaki işbirliğinin artacağını söyledi.

Toplantılar için bulunduğu ABD'de İsrail gazetesi Haaretz'e röportaj veren Udeh, BM Genel Merkezi'nde bu seviyede görüşme yapan ilk İsrailli Arap siyasetçi oldu. Görüşme, BM'deki İsrailli diplomatların engellemeye çalışacağı endişesiyle önceden duyurulmadan yapıldı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, 1 Kasım seçimlerinden önce ayarlandığı belirtilen görüşmeyi "korkakça ve utanç verici" diyerek kınadı.

Udeh, Guterres'e verdiği mektupta, ırkçı söylemleriyle bilinen İsrailli siyasetçi İtamar Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olarak işgal altındaki Filistin topraklarının sorumluluğunu üstlenmesinin "Arap-Filistinli vatandaşların hayatını korumak için uluslararası müdahale gerektiren son derece tehlikeli bir durum yarattığını" vurguladı.

Eymen Udeh

Eymen Udeh ve BM Genel Sekreteri Guterres, New York'ta 9 Aralık'ta yaptıkları görüşmeyi son ana kadar gizledi (Twitter/@AyOdeh)


Hükümeti kurma görevini alan merkez sağ çizgideki Likud (Bütünleşme) partisi lideri Binyamin Netanyahu geçen ay sonunda, Ben-Gvir'in liderlerinden olduğu Otzma Yehudi (Yahudi Gücü) partisine Necef Çölü ve Celile'yi Geliştirme ve Yahudi Mirası bakanlıklarını da verme kararı almıştı. Dini Siyonizm ittifakının lideri Bezalel Smotriç'e de yetkileri güçlendirilmiş Maliye Bakanlığı görevi verilmesi muhtemel. Netanyahu, Birleşik Tevrat Yahudiliği gibi Ortodoks Yahudilerin partileriyle de müzakereler yürütüyor.

Diğer yandan, Udeh röportajda, seçimlerin ardından sol çizgideki partilerle görüşmeler yürüttüğünü belirtti:

“Eğer sadece Netanyahu-Ben-Gvir hükümetinden yakınıp durursak dünya bize saygı duymaz. Bence, kendimiz harekete geçmeden dünyaya şikayette bulunmamız hazin olur... Yarım milyon Arap ve Yahudi vatandaşın [Tel Aviv'deki] Rabin Meydanı'nda birlikte durarak protesto ettiğini görebiliriz.”

Ta'al (Değişim İçin Arap Hareketi) ve Hadaş (Barış ve Eşitlik İçin Demokratik Cephe) ittifakının liderlerinden olan Udeh, geçen yıl Naftali Bennett-Yair Lapid koalisyonunda yer alarak tarihe geçen Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi'ni de eleştirdi:

“İyi bir hükümet değildi, hatta çok çok kötüydü. Dışarıdan bakınca 'değişim hükümeti' gibi gözüküyordu. Ancak içeride, Netanyahu olmadan Netanyahu'nun siyasetini güden alelade bir sağcı hükümetti. İsrail'in Filistinli vatandaşlarına daha önce hiçbir hükümetin yapmadığı kadar zarar verdi.

İsrail parlamentosu Knesset'teki 10 Filistinli-Arap milletvekilinden biri olan Udeh, ABD'de hiçbir Beyaz Saray veya Kongre yetkilisiyle görüşmemesini şöyle açıkladı:

“ABD hükümeti çözümün parçası olmamakla kalmıyor, en büyük sorun kendisi. Tabi ki orada burada iyi insanlar var. Fakat kurumun kendisine gelince; Filistinliler ve İsrailliler hakkındaki politikaları şekillendiren liderlik her zaman sorunun büyük parçası olmuştur.”

 

Kaynak: Independent Türkçe,



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER