Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bir tuhaf ?ince siyaset´ ki; kalas gibi..

Selahaddin Eş Çakırgil- 05.03.2018

Bir tuhaf ?ince siyaset´ ki; kalas gibi..

TRT-1´de Cuma akşamları yayınlanan ?Payitaht- Abdulhamîd´  dizisine vakit buldukça bakıyorum. Resmî tarihin nesillerimizi yalanlarla büyüttüğü ve ?müstebit, evhamlı, kızıl sultan´ gibi sıfatlarla tanıtmaya çalıştığı ?Abdulhamîd´den, evet uzaklaştırıyor insanı, ama, bu kez de; yanlışları bile keramet gibi gösterilmeye çalışılan bir 2. Abdulhamîd çıkıyor karşımıza... Hattâ, türk kavmiyetçilerinin uydurduğu ?Kızılelma´yı bile söyletiyorlar, ona..

Anlaşılıyor ki,  Abdulhamîd birilerinin hayaline göre veya göstermek istedikleri gibi yazılmış..  Geçmiş proğramlardan birinde İngiliz sefirini / elçisini  tokatlayan bir Abdulhamîd bile vardı. Halbuki, öyle bir vak´a yok, o dönemde...

2 Mart akşamı izledim iki saati aşan son bir bölümü.. Kimler yok ki.. Osmanlı yahudisi Emmanuel Karasso, bolşevik /komunist ihtilalinin kadroları arasında da, İttihadçılar arasında da âdetâ mekik dokuyan bir diğer yahudi Alexander Parvus, sionizmin kurgulayıcı liderlerinden Theodore Hertzl, İngiliz,  Rus ve Fransız sefirleri.. Entrikacı paşalar.. Herbirisi o dönemde büyük oyuncu..

Abdulhamîdde onların oyunlarına karşı koymaya çalışan bir Hakan.. Yaptıklarını, ?ince siyaset´ olarak niteletiyorlar, kendisine..

***

?Kızıl sultan´suçlamalarını yalanlayalım derken, birkaç sionist yahudinin oyunlarının kıskacında bir Padişah âdeta.. O bir ?kızıl sultan´ olsaydı, o sionist Yahudiler bu oyunları tezgahlayabilirler miydi?

***

Bir diğer ?ince siyaset´..

AK Parti m.vekili Metin Külünk Üsküdar-Bağlarbaşı Kültür Merkezi´nde konuşuyor, geçen Çarşamba akşamı...  1923´den sonraki hemen bütün kötülüklerin anası olarak, İsmet Paşa´yı gibi gösteriyor.

Ama, onu eleştirirken, tartışılması hür olmayan bir başka siyasî kişi hakkında susmak yerine, o kişiyi öyle bir allayıp pullayarak anlatıyor ki; kendi geçmiş ?akıncı´ müktesebâtına yakışmıyor.

***

Ve gelelim bir partinin ?ince siyaset´ine..

SP diye bir parti var.. Anadolu insanının inanç değerlerini kendi dünyalarına hâkim kılmak hayalleri uğrunda son 50 yıldır, Erbakan liderliğindeki hareketlerin içinden geçen kimselerce yönetiliyor .  merhûm.  Erbakan´ın vefat etmesiyle onun yerini perde gerisinde alan  Oğuzhan Asiltürk´ün çizgisi hâkim şimdi bu partiye..  Ama, bugün bu parti, kendine özgü bir itaat - biat anlayışı içinde siyaset yapıyor.

Kemalist-laik rejimin, nesiller boyu toplumun her kesimine, resmî ideoloji ikonuna bey´at yemini ettirmesini hatırlatacak cinsten bir bağlılık öngörülüyor herhalde.. 

SP´nin resmî başkanları yanıltmamalı kimseyi..  Daha önce Kamalak da aynı durumdaydı.  Erbakan´ın oğlu biraz karşı çıkacak gibi olunca, ona ?Biz senin babana 40 yıl nasıl itaat ettiysek, sen de bize itaat edeceksin!´ denilmesi üzerine, o genç oradan koptu ve herhalde, siyasî parti şeklinde örgütlenme hayali içinde, Erbakan Vakfı´yla meşgul şimdi..

Şimdi, sağda-solda ?Bilge Başkan´ yazılı  posterleriyle arz-ı endâm eden Temel Karamollaoğlu da bilmiyor değildir, partisindeki bu ?perde gerisi gerçek liderliği´; inisiyatif kendi elinde imiş gibi bir görüntü verse de..

***

Partilerin ittifak yapmalarının yolu açılmasından sonra..  SP Başkanı Karamollaoğlu,  geçen hafta Tayyib Bey´le de görüştü, ama bir netice alınamadığı anlaşıldı onun açıklamalarından..

Asitürk´ün, seçimlerde ittifak yapabilmek kendilerine Meclis´te bir grup kuracak kadar, yani en az 20 m.vekillik bir kontenjanı ayrılmasını istediği anlaşılıyor, listelerin seçilecek yerlerinden.. Bu talep gerçekleşmezse, 2019´daki o hayatî seçimlerde Tayyib Bey tökezlerse tökezlesin, bunun onlaar için bir önemi yok..

Daha da tuhaf olan ise,  Türkiye´nin savunma silahlarıyla araç ve gereçlerinin yüzde 65-70 nisbetinde yerli üretim olduğu açıklanınca, Temel Bey´in, bunu, ?Ey millet, hükûmet size yalan söylüyor, bunları biz yapmıyoruz..´ diyebilmesi!..  Halbuki, bu silahlar, bazı parçalar dışardan alınsa bile, başka ülkelerin markasını taşımıyor ve yerli!  Eğer onun bu iddiası doğru ise, kendilerinin geçmişteki bütün sanayi hamleleri de dışardan alınan aksâm ile gerçekleştiriliyordu.

Temel Bey´e bu ?ince siyaset´ asla yakışmıyor.



Anahtar Kelimeler: tuhaf ince siyaset kalas gibi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz