Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Biden, İran masasında” iddiası

Joe BIden’ın ekibinden bazı yetkililerin, WashIngton’un 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya dönmesi için İran ile müzakerelere başladığı iddia edildi.

“Biden, İran masasında” iddiası

ABD’de başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Biden’ın, dışişleri bakan yardımcılığı görevi için seçtiği isim, Obama döneminde İran’la nükleer müzakereleri ABD adına yürüten ekibin başında yer alıyordu.

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak Joe Biden’ın ekibinden bazı yetkililerin, Washington’un 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya dönmesi için İran ile müzakerelere başladığı iddia edildi. İsrail medyasında yer alan haber, herhangi bir kaynağa dayandırılmadı. Haberde, müzakerelerin detayına ilişkin bilgi verilmezken, Biden’ın ekibinin görüşmelere ilişkin Siyonist İsrail yönetimini bilgilendirdiği ifade edildi. Ayrıca İsrail istihbarat servisi Mossad’ın başkanı Yossi Cohen’in, ABD Başkanı Donald Trump ve Biden’ın ekibiyle görüşmek için hafta içi Washington’a gittiği kaydedildi. İsrailli gazeteci Barak Ravid’e konuşan ve adı açıklanmayan Biden’ın ekibinden bir yetkili ise haberleri yalanladı. Yetkili, Biden’ın ekibinden hiç kimsenin İran ile görüşmediğini öne sürdü.

Tel Aviv yönetimi, Tahran ile yapılacak olası yeni nükleer anlaşmada, İran’ın balistik füze programı ve kendisine yakın gruplara verdiği desteğe sınırlandırılma getirilmesini istiyor. P5 1 ülkeleriyle İran arasında 2015’te nükleer anlaşma imzalanmış, ABD Başkanı Trump 2018’de bu anlaşmadan çekilmişti. Biden, daha önce yaptığı açıklamalarda, göreve gelmesi halinde İran ile gerçekleştirilen nükleer anlaşmaya dönülmesinden yana olduğunu belirtmişti. İsrail basını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Biden yönetimiyle İran’ın nükleer programını görüşmek için bir ekip kurduğunu yazmıştı.

BIDEN, OBAMA KADROSUNU GETİRİYOR

* ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Barack Obama döneminde görev yapmış eski diplomatları Dışişleri Bakanlığı bünyesinde farklı pozisyonlar için aday göstermeye devam ediyor. 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlayacak olan Biden’ın ekibi, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı pozisyonlar için yeni adayları açıkladı. Buna göre Biden, dışişleri bakan yardımcılığı görevi için halen Harvard Üniversitesi’nde dersler veren Wendy Sherman’ı, siyasi işlerden sorumlu bakanlık müsteşarlığı için de Victoria Nuland’ı aday gösterdi. Sherman, Obama’nın ikinci döneminde 2015 yılında İran’la nükleer müzakereleri ABD adına yürüten ekibin başındaki başmüzakereci olarak dikkati çekmişti.

Nuland ise Ukrayna krizinin yaşandığı dönemde ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa işlerinden sorumlu müsteşar olarak görev yapıyordu.

Öte yandan Brian McKeon idari işlerden sorumlu bakan yardımcısı pozisyonu için belirlenirken, Obama döneminde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde önemli görevler üstlenen Ned Price ise bakanlık sözcüsü olacak.



Anahtar Kelimeler: “Biden masasında” iddiası

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER