Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Biden, El Kaide lideri Zevahiri'nin Afganistan'da öldürüldüğünü iddia etti; Taliban'dan ilk açıklama geldi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin ABD'nin hava operasyonuyla öldürüldüğünü iddia etti.

Biden, El Kaide lideri Zevahiri

Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin ABD'nin hava operasyonuyla öldürüldüğünü iddia etti.

Biden, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak "Benim onayımla Birleşik Devletler Kabil, Afganistan'da başarılı bir hava saldırısı düzenleyerek El Kaide emiri Eymen el-Zevahiri'yi öldürdü" dedi.

Adalet yerini buldu" cümlesiyle mesajını noktalayan Biden, ayrıca Beyaz Saray'ın bahçesinde kameraların karşısına geçerek Zevahiri'nin Kabil'de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile 31 Temmuz'da insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti:

"Başkan [George] Bush, [Barack] Obama ve [Donald] Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri'yi aradıktan sonra, istihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri'nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı."

Biden, Beyaz Saray'daki konuşmasında "Zevahiri gitti ve bir daha asla Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok" dedi.

Biden, "11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını" ifade etti.

 

ABD BAŞINA ÖDÜL KOYMUŞTU

2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide'nin başına Zevahiri geçmişti.

Zevahiri, 2001'de ABD hükümetinin açıkladığı ve 22 kişinin yer aldığı "en çok aranan terörist" listesinde de yer almıştı. Bin Ladin'in ardından ikinci sırada bulunan el-Zevahiri'nin başına 25 milyon dolar ödül konmuştu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, el-Zevahiri'nin Kabil'de bir evin balkonundayken insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğünü söyledi.

Sahada ABD askerinin olmadığını söyleyen yetkiliye göre, Zevahiri'nin Afganistan'daki varlığı, Taliban'ın 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile imzaladığı ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin yolunu açan anlaşmanın "açık bir ihlâli" anlamına geliyordu.

 

TALİBAN NE DEDİ?

Öte yandan, Taliban’dan da konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, saldırıyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, pazar sabahı Kabil'in merkezinde bulunan Şerpur Mahallesi'nde bir eve düzenlenen saldırının ABD'ye ait İHA tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Saldırıyı kınayan Mücahid, bunun "uluslararası ilkelerin ve yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılması konusunda ABD ile Taliban arasında 2020'de varılan Doha anlaşmasının ihlali olduğunu" kaydetti. Mücahid, Zevahiri'nin ölümü hakkında yorumda bulunmadı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER